Neden Alevi yerleşim yerleri?

“Mülteci kampları neden Alevilerin yoğun yaşadığı yerlere yapılıyor?” diye soran Terolar direnişinde ortak yaşamı örgütleyen yurttaşlar, kendi topraklarında mülteci olmak istemediklerini söyledi. Gurgum (Maraş) Yaşam Platformu öncülüğünde merkez Dulkadir ilçesi Terolar (Sivrice Höyük) Mahallesi’nde yapılmak istenen 27 bin kişilik mülteci kampına, yaşam alanlarını daraltacağı ve DAİŞ, El Nusra gibi çetelerin yetiştirileceği nedeniyle Alevi yurttaşların başlattığı direniş 27’nci gününde sürüyor. Jandarma saldırısının ardından Terolar Cemevi’nde devam eden direnişte kolektif komünal yaşamı örgütleyen Aleviler, destek için gelen misafirlerinin tüm ihtiyaçlarını gideriyor.
Direnişin ilk gününden bu yana direnişte yerini alan mahalle sakinleri Mehmet Deliter ve Veli Deliter, direniştekilerin yemek, çay gibi temel ihtiyaçlarını karşılarken, her direnişçi çevre temizliği dahil birçok görevi paylaşmış. Meralar, hayvanlar, tarım arazileri yok olacak Direnişçi Mehmet Deliter, kamp için mahallelerinin uygun olmadığını belirtti. Alevi mahallelerinin bulunduğu Pazarcık Ovası’nın bitkisi, hayvan türleri ile koruma altında olduğunu söyleyen Deliter, “Köyümüz merası ile hayvanlarımızın barınacağı tek yerdir. Birinci sınıf tarım arazileri ile verimlidir. Bu kamp kurulduğu zaman bölgemizin tamamını tahrip eder” dedi. 360 dönümlük arazinin üzerine yapılacak olan kampa 27 bin kişinin yerleştirilmesinin bölge halkı açısından kaygı uyandırdığını ifade eden Deliter, Suriyeli mültecilere karşı olmadıklarını, ancak hem kamp yeri seçiminin yanlış olduğunu, hem de gelecek kişilerin kim olduklarını bilmediklerini söyledi.
Neden Alevi bölgeleri?
Kendi toprağımızda mülteci olmak istemiyoruz” diyen Deliter, Maraş Alevilerinin katliamından kaynaklı mülteci olduklarını ve nüfusun yüzde 90’ının Avrupa’da olduğunu ifade etti. Kampın daha uygun, daha geniş ve daha güvenlikli bir yere kurulması gerektiğini dile getiren Deliter, “Köy sorunundan çıkıp toplumsal bir mesele haline gelmiştir. Sivas’ın Zara bölgesindeki Alevilerin arasında da kamp kurulmak isteniyor. Alevilerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde kamp kurulması insanların kafasında soru işaretleri oluşturuyor.
Bu kamplar neden Alevilerin yoğun yaşadığı yerlere yapılıyor?” diye sordu. Deliter, herkesin kampın yapılmaması için başlattıkları direnişe destek olmaları çağrısında bulundu. Okul yerine direnişe Okuduğu üniversitede sınav dönemi olmasına rağmen okula gitmeyip direnişte yemek ve çay dağıtımı yaparak yerini alan Veli Deliter de, kampın yapılacağı alanın uygun olmadığını ve Alevilerin yoğun yaşadığı alana kamp yapılmasını istemediklerini ifade etti. Deliter, Gezi ve Cerattepe direnişlerinin 14 yıllık AKP iktidarına karşı patlama noktaları olduğunu aktararak, Terolar direnişinin de bundan farklı olmadığını vurguladı.
/DİHA

EN SON EKLENENLER