“Bu anlaşma tümüyle etik dışı”

Dünyaca ünlü düşünür Slovaj Zizek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kürtlere karşı yaklaşımını eleştirdi ve başlattığı operasyonları “vahşice” bulduğunu söyledi. AB ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşmasını “utanç verici” olarak niteleyen Zizek, “Mülteci krizinin yaratıcılarından Türkiye ile anlaşmak etik dışı” dedi.

Russia Today’e konuşan Slovenyalı ünlü düşünür Slovaj Zizek, Avrupa’nın mülteci politikalarındaki en büyük sorunlardan birinin, yeni sömürgeci dönemden kalan “beyaz adamın yükü” düşüncesi olduğunu belirtti. Buna karşın Avrupa’nın Ortadoğu’da bugün yaşanan sorunların suçlusu olmadığını söyleyen Zizek, “Kör kurbanlar olan sığınmacılar sömürgeci dönemdeki deyişle beyaz adamın yükü. Sığınmacılara en açımış gibi davrananlar bile onlara karşı açıkça ırkçı ve üstten bakan bir konumdalar” dedi.

‘Avrupa kirli bir oyun oynuyor’

Avrupa’nın bakış açısını değiştirerek kendine acımaktan vazgeçmesi gerektiğini ifade eden Zizek, “Milyonlarca kişi Avrupa’ya gitmek istiyorsa bu durum Avrupa’da hala bir şeyler gördüklerini kanıtlamaz mı?” diye konuştu.

Avrupa’nın mültecilere kapılarını açması gerektiğini ifade eden Zizek, “Batı Avrupa ülkeleri çok kirli bir oyun oynuyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel önce sığınmacıları davet etti, sonra çok fazla sığınmacı gelince elini kirletmek istemedi ve ‘Durun’ dedi. Bu kirli iş küçük Balkan ülkelerinin üzerine yıkıldı” ifadelerini kullandı.

Türkiye ile anlaşmak etik dışı

Ortadoğu’daki sorunların temelinde bazı dış etkenler olduğunu kaydeden Zizek’e göre, bölgedeki yeni “şer ekseni“nin bileşenleri Türkiye, İsrail ve Suudi Arabistan.

İsrail ve Suudi Arabistan’ın Şii muhaliflerine karşı birleştiğini ve bu durumun Ortadoğu‘daki krizin başlıca nedenlerinden biri olduğunu söyleyen ünlü düşünür, “Sığınmacıları kabul eden Türkiye de zalim yöntemlerle bu krizde kendi gündemine göre hareket ediyor” dedi.

AB ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşmasını “utanç verici” olarak niteleyen Zizek, “Bu anlaşma tümüyle etik dışı. AB bu krizin sorumluları arasında olan bir devletle uzlaşıyor” ifadelerini kullandı.

‘Erdoğan Kürtlerle yeni bir kriz yarattı’

Zizek, Türkiye’nin “terörle mücadele” ediyormuş gibi görünürken aslında Suriye’de IŞİD‘le savaşan az sayıdaki güç arasında yer alan Kürtleri ezmeye çalıştığını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son seçimlerde kazandığı başarının etkisinin uzun süre devam etmeyeceği korkusuyla Kürtlere saldırmaya başladığını belirten Zizek, “Kürtlerle yeni bir kriz yarattı ve operasyon çok vahşiceydi. Kürt partisinin Meclis‘e girmesini önlemeyi umdu. Kürtler, Türk toplumunu ilgilendiren temel bir sorunun kurbanları. Şimdi nasıl bir Türkiye ortaya çıkacak? İki yıl önce İstanbul’da büyük gösteriler vardı. Yetkililer kendi içindeki düşmanlıkları bir dış düşman varmış gibi sundular” dedi.

EN SON EKLENENLER