Alevilerden sert tepki: AKP’yi şiddetle kınıyoruz

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın sözleri dünya kamuoyunda büyük tepkilere neden olurken Alevilerden de tepkiler geldi. Sosyal medya hesabından tepkisini dile getiren Gani Kaplan, “Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi olarak demokrasi güçlerini bu mücadeleyi ortaklaştırmaya çağırıyor ve Meclis Başkanı başta olmak üzere AKP hükümetini şiddetle kınadığımızı ilan ediyoruz” dedi.

Alevilerden sert tepki: AKP’yi şiddetle kınıyoruz

TBMM Başkanı Kahraman’ın “Yeni Anayasa’da Laiklil olmayacak” sözler, tüm kesimin tepkisini çekmeye devam ediyor.  Pir Sultan Abdal Kültür Derneği 14. Olağan Genel Kurulu’nda yeniden başkan seçilen Gani Kaplan, hem Kahraman’ın sözlerine hem de son zamanlarda AKP’nin uyguladığı politikalara sert tepki gösterdi.  Kaplan, “Meclis başkanı sayın İsmail Kahraman’ın dünkü açıklaması akıllara durgunluk verecek niteliktedir. Sayın başkan AKP’nin niyetini açığa çıkarmış ve ne kadar inkar ederlerse etsinler bütün çabalarının din ve şeriat eksenli bir yönetim şekli olduğunu ilan etmişlerdir. Bu açıklama bir tansiyon ölçme açıklamasıdır. Ülkeyi adım, adım şeriata ve hatta saltanata götürme planlarını başından beri bildiğimiz AKP hükümetinin bu hayalini kursaklarında bırakmak bütün demokrasi çevrelerinin boyunlarının borcudur”  dedi.

Sosyal medya hesabından yaptığı açıklmanın tam metni şu şekilde;

Zorunlu din dersleri ile yetinmediler yeni din dersleri eklediler. Çocuklarımızın başlarını bağladılar, okulları birer ibadethane çevirdiler. Her okul birer İmam Hatip okuluna döndü. Yetmedi ilkokul çağındaki çocukları dört gün okula bir gün camiye gönderecekleri protokoller imzaladılar. Ülkeyi gerici, dinci ve şeriatçı cemaat, dernek ve vakıf bahçesine çevirdiler. Buralarda kontrolsüz ve illegal faaliyetler yapılmasına göz yumdular. Çocuklarımıza taciz ve tecavüzleri sıradanlaştırdılar. Şimdi de zaten sorunlu olan laikliği tamamen ortadan kaldıracak anayasal düzenlemelere gideceklerini ilan ediyorlar. Bu Anayasa darbeci generallerin hazırladığı bir anayasadır. PSAKD örgütlülüğü bu anayasayı bir darbe anayasası olarak görmekte ve demokratik halkçı bir anayasa mücadelesi vermektedir. Ancak, AKP bu anayasanın daha da gerisinde bir anayasa hazırlamakta ve halkı bu hususta ikna etmeye çalışmaktadır. Öte yandan Suriye krizi ile iyiden iyiye açığa çıkan cihatçı çetelerin ellerini kollarını sallaya sallaya özgürce dolaştıkları bir ülke haline geldik. Patlayan bombalarla yüzlerce can verdik. Ülkemizin bir bölgesi kan revn içinde bırakılmış durumda. Bütün bunların yanı sıra sürekli gündem değiştiren ve dikkatleri başka yönlere çeken çıkışlarla tam anlamı ile bir kafa karışıklığı yaratılmaya çalışılmaktadır.

Alevi köylerinin yerleşkelerine mülteci kampları inşa edilmekte ve Alevi köylerinde boş olan evlere mültecilerin yerleştirilmesi planlanmaktadır. Hal böyleyken bir yandan asimilasyon, inkar ve imha siyaseti güdülmekte, bir yandan da ülke kısmi demokrasiden uzaklaştırılarak şeriatçı ve otoriter bir rejime sürüklenmektedir. Bütün bu gelişmelere sessiz kalmamız mümkün değildir. Demokrasiden, özgürlüklerden, emekten, halkların eşitliğinden, aydınlanmadan, laiklikten yana olan bütün güçler bir araya gelerek bu çılgın politikalara dur deme zamanıdır. Herkesin elini değil gövdesini taşın altına sokması gerektiği bir dönemdeyiz. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği örgütlülüğü olarak biz üzerimize düşeni fazlası ile yapacağımızı ilan ediyoruz. Alevi Bektaşi Federasyonu ve bileşenleri ile birlikte demokratik tepkimizi ortaya koyacak güçteyiz. Ülkesini seven, çocuklarının geleceğinden endişe duyan her kurum ve kişi bu mücadeleye omuz vermelidir. Bu mesele sadece Alevilerin meselesi değildir. Gerçek anlamda bir laikliği birlikte inşa edip kurumsallaşmasını sağlamalıyız. Demokrasi mücadelesi ile eş zamanlı bu gerici ve şeriatçı kalkışmayı birlikte durdurabileceğimize inanıyoruz. Tarihimiz ve mücadele geçmişimiz bu onurlu duruş ve mücadelelerle doludur. Alevilerin sabrı zorlanmamalı ve bu anlayış ve politikalar derhal terk edilmelidir.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi olarak demokrasi güçlerini bu mücadeleyi ortaklaştırmaya çağırıyor ve Meclis Başkanı başta olmak üzere AKP hükümetini şiddetle kınadığımızı ilan ediyoruz. Hünkar Hacı Bektaşi Veli’nin söylediği “Bilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır”. Düsturuna bağlı olduğumuzu ve bu yoldan asla dönmeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Başta hükümet olmak üzere herkes aklını başına devşirmelidir.

EN SON EKLENENLER