Ana’lar, Çocuklar, Can’lar Cambridge Üniversitesinde Semah döndü

 

Britanya Alevi Federasyonu’nun her yıl geleneksel olarak düzenlediği Alevi festivali’nin bu yıl altıncısı gerçekleştiriliyor. Britanya Alevi Federasyonu‘nun organize ettiği 6. Alevi festivali açılış resepsiyonuna bu yıl İngiltere’nin ünlü üniversitelerinden Cambridge Üniversitesi ev sahipliği yaptı.

Cambridge Üniversitesinin ev sahipliğinde, Cambridge Union Society salonunda gerçekleşen resepsiyon etkinliği, Pir Mehmet Yüksel dedenin çerağı uyandırması ile başladı.

Britanya Alevi festivaline, Britanya’nın tüm bölgelerindeki Aleviler katılımları ile destek verirken, Londra’dan festivale katılanlar için Londra Alevi Kültür Merkezi tarafından otobüs seferleri düzenlendi.

Britanya Alevi Federasyonu çatısı altında semah eğitmenleri; Saffet Yörükel, Seher Ağbaba, Mehmet Aydoğmuş, Kerim Hakko tarafından yetiştirilen aralarında çocuklarında bulunduğu 250‘den fazla kişinin oluştuğu semah grupları sahne aldı. Amasya Semahı, Turnalar Semahı, Sofra (Koç Baba) Semahı, Ali Nur Semahı, Ey Şahin Bakışlım, Burdur Kırtıl Semahı, Malatya Kırat Semahı, Urfa Kısas Semahı, Kayseri Sarız Semahı, Malatya Bozok Semahı, Yaradan Aşkına, Erzincan Kırklar Semahılarına; Mustafa Kılçık, Barış Baran, Dursun Can Çakın, Yılmaz Çakmak, Ali Polat, İsmail Eren, tarafından Britanya Alevi Federasyonu bünyesinde bağlama eğitimi alan 90‘dan fazla kişi eşlik etti.

Ali Sizer ve Erol Parlak, Cambridge Üniversitesindeki açılış resepsiyonuna ezgileri ve yürekleri ile eşlik ederken Altıncı Alevi Festivali‘nin açılış resepsiyonunda Ana’lar, Çocuklar, Can’lar etkinliğe katılanlar ile birlikte Cambridge Üniversitesinde semah döndüler.

Biritanya Alevi federasyonu başkanı İsrafil Erbil yaptığı açıklamada şunları ifade etti.

Bugün Britanya‘da altıncı Alevi Festivali‘nin açılış resepsiyonu Zakirlerimiz ve semahlarımızla birlikte Cambridge Üniversitesi‘nin Union Society Debate salonunda yapıyoruz. Bir öncekini geçen yıl Oxford Üniversitesi‘nde yapmıştık. Altı yıldır yapılan festivallerimizin açılışlarında özellikle Semahlarımız, Zakirlerimiz, Deyişlerimiz, Gülbanklarımızın, Üniversiteler ülkesi olan İngiltere‘nin önemli üniversitelere çatısı altında buluşması özellikle gençlerimizin sitelere yönlendirilmesi oraları hedef alarak kendilerine belirlemeleri önemli diye düşünüyoruz. Aslında zakirlerimizin ve semahlarımızın açılışları yada değişlerin burada; bu Avazların bu salonlarda duyulmasının bizim için en önemli tarafı Aleviliğin alevi geleneği göreneği Alevi inancı ritüellerinin “bilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır” ilkesi ile buluştuğunu, asla hurafeler gibi, bir takım dogmalar gibi bazı ritüellerle yada söylemlerle Aleviliğin tarif edilemeyeceğini aleviliğin bilim ve ilim dışında asla tarif edilemeyeceğini, bu nedenle bilim ve ilim merkezlerinde Aleviliğin buluşmasının önemli olduğunu düşündüğümüz için buraları seçtik bu nedenle bugün burdayız.”

İngiltere‘nin başkenti Londra’da Harringey belediye başkan yardımcısı Aligül Özbek; Cambridge Üniversitesi’nde Alevilerin semah dönmesinin bir tarih olduğunu söyledi.

Bugün burada dünyanın en eski ve yerleşik üniversitelerinden birisi olan Cambridge Üniversitesi’nde Alevilerin semah dönmesi bir tarihtir. Bizim için çok önemlidir. Alevi kurumları yurtdışında İngiltere parlamentosu ‘na aleviliği taşıyabiliyorlarsa bu bizler için bir başarıdır önünde eğiliyorum. Kendi ülkelerinde Alevi olduklarını ifade edemiyorlar fakat bugün Aleviliğin tanınması için uluslararası düzeyde parlementolara buralara taşıyorlarsa yine bunun önünde eğilir saygı sunarım.”

Britanya Alevi federasyonu başkan yardımcısı Haydar Ulus; yaptığı açıklamada Alevi festivallerinde akademinin beşiğinde, üniversitelerde, aleviliği anlatmaya devam edeceklerini söyledi.

Resim öğretmeni Hasan Bölücek; Britanya’da yaşayan Alevilerin kültürünü ve değerlerini yaşatmaya çalışan insanlar olarak Alev’i Festivallerinin sadece kendileri için değil içinde yaşadığımız İngiliz toplumu için de büyük bir önem taşıdığını ifade etti.

Semah öğretmeni Mehmet Aydoğmuş; 200’den fazla semahçının bulunduğu festivale yoğun bir ilginin olduğunu belirterek duygularını “Yerimiz dar ama, Gönül’lerimiz geniş” sözleri ile aktardı.

Emek sahnesi oyuncularından tiyatro sanatçısı Seray Karakuş; Cambridge Üniversitesi’nde gerçekleştirilen festivalin çok etkileyici ve kalıcı izler bırakırcağını söyledi.

Festivali izleyenler arasında yer alan İsmail Arslan; alevilerin kendi bağlamaları kendi semahlarıyla burada olmaları önemli olduğunu ifade etti.

Semah öğretmeni Kerim Hakko; 10 213 saat otobüs yolculuğu yaparak Cambridge Üniversitesine gelenlerin olduğunu söyleyerek resepsiyondaki coşkunun gerçekten heyecan verici olduğunu, burdan başlayarak daha iyilerini Türkiyede’de yapmayı ümit ettiklerini söyledi.

Doncaster Alevi Kültür merkezi ve Cemevi Yöneticilerinden Müslüm Dalkılıç; bilimin, teknolojinin ve insanlığın. Çok büyük bir değer verdiği bir yerde bu açılışı yapmanın çok önemli olduğunu belirtti.

Bozca-der Başkan’ı İrfan Sağar Britanya’da yaşayan gençlere ve gelecek nesillere Aleviliğin aktarılmasının büyük önem taşıdığını belirterek festivale gösterilen ilginin kendisini de heyecanlandırdığını söyledi.

Halk Sanatçısı Ali Sizer; Britanya’da Alevilerin elde ettiği kazanımların gurur verici olduğunu söyleyerek, Alevilerin kendi ülkelerinde; önce insansızlaştırıldığını, şimdi ise AKP hükümeti tarafından topraksızlaştırılmaya çalışıldığını sözlerine ekledi.

Semah öğretmeni Saffet Yörükel yaptığı açıklamada; Alevilerin sadece Gönül’lere değil mekanlara da sığmadığını söyledi.

Britanya’da gerçekleştirilen Alevi Festivali haziran ayının sonuna kadar devam ederken, Alevi Federasyonu bünyesinde faaliyet yürütmekte olan tüm şehirlerde etkinlikler düzenlenmekte.

Britanya Alevi Federasyonu Başkan Yardımcısı Savaş Hurman ise Londra’da düzenlenen festival etkinliğinin 12 Haziran 2016 tarihinde Park Festivali ile onbinlerin katılımı ile gerçekleşmekte olduğunu ve  tüm Can’ları beklediklerini söyledi.

Sizehaber.com
Şükrü Bolat
Cambridge

EN SON EKLENENLER