Hatay’da Alevi öğrencilere zorla ilahi…

Hatay’da nüfusun büyük çoğunluğunun Alevi olduğu Defne ilçesinde yer alan Harbiye Şükrü Kanadlı İlköğretim Okulu’nda, okul yönetimi ve bazı öğretmenler bu yıl ilk kez “Kutlu Doğum Haftası” kutlama kararı aldı.

Sendika.org’un haberine göre; Velilerden gizli tutulan etkinlik için 4. sınıf öğretmeni Nail Yurtbekler, kendi sınıfındaki öğrencilere peygamberin hayatını anlatan bir metin ve ilahiler verdi ve 29 Nisan günü son ders saatinde bütün okul karşısında okumak üzere ezberlemelerini istedi.

Etkinlikten tesadüfen haberdar olan ve söz konusu öğretmenle daha önce pek çok kez sorun yaşadıklarını belirten veliler, etkinliğin Müdür Ahmet Bülent Sert, Müdür Yardımcısı Medet Çapar ve sınıf öğretmeni Nail Yurtbeklerin özel inisiyatifiyle örgütlendiğini, tepki olarak çocuklarını etkinlik günü okula göndermeyeceklerini söylediler.

“Türkçe dersinde din, Matematik dersinde din”

Sendika.Org’a konuşan öğrenci velisi K.D, “Ben çocuğumu okula göndermeyeceğim. Arkadaşlarımın da göndermemesini istiyorum. Durum ortada. Ankara’dakiler laikliği kaldıralım deyince, buradaki de okulda ilahi okutmaya başladı” dedi.

K.D. çocuklarının henüz 9 yaşında olduğunu, daha önce de pek çok kez uyardıkları sınıf öğretmeni Yurtbekler’in tutumu yüzünden içe kapanmaya, kabus görmeye, sürekli dinden söz etmeye başladıklarını belirtti:

“Benim kızım eve her geldiğinde dinden bahsediyor. Sınıf öğretmeni diğer dersleri de verirken, mesela Türkçe dersinde, mesela Matematik dersinde sürekli dinden bahsediyor. Bu durum da bizim çocukların ilgisini yönlendiriyor.”

 

“Geçen gün kızım birden interneti açıp ilahi dinlemeye başladı. Babası, durumu böyle fark etti. Kızıma ne yapıyorsun diye sorduğunda ‘hocamız yarın ilahi okumamızı istedi’ dedi. Bize sorulmadı, haber verilmedi, tesadüfen öğrendik.”

“Çocuklarımız kabus görmeye başladı”

Bir başka veli (S.M.) de çocuklarının birden ölümü, cennet ve cehennemi konuşmaya, araştırmaya başladığını söylüyor:

“Çocuklarımız daha 9 yaşında sürekli dinden bahsetmeye başladı, çocuklarımız bizden uzaklaşmaya, dini konularla ilgili korkularını anlatmaya başladı. Bu beni rahatsız ediyor.”

“Öğretmenle daha önce çok konuştuk. ‘Özür dileriz’ dedi ama aynı şeyi yapmaya devam etti. ‘Hırsızlık yaparsanız, öbür dünyada kurtlar organlarınızı yer’ demiş. Komşumuzun kızı kabus görmeye başlıyor. Komşumuz bir gün çocuk sıçrayarak uyanınca soruyor ‘ne oldu’ diye. Çocuk da öğretmenin bahsettiği şeyleri gördüğünü söylüyor. Bunun üzerine öğreniyoruz.”

“Bizi test ediyorlar”

K.D. “kutlu doğum haftasının” çevre okullarda kutlanmadığını, Defne ilçesinde nüfusun büyük çoğunluğunun Alevi olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bunlar şimdi Ankara’daki tartışmalardan cesaretlendiler. Burada bizim üzerimizde test yapıyorlar, belki de yukarıdakilere kendilerini ispatlamaya çalışıyorlar. Çocuklarımız üzerinde oynamalarına müsaade etmeyeceğiz.”

 

 

EN SON EKLENENLER