Terolar’da kamp değil şehir kuruyorlar

Gurgum ( #Maraş ) Terolar bölgesinde halkın karşı çıkmasına rağmen mülteci kampı için altyapı çalışmaları AFAD tarafından sürdürülüyor. Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Şube Başkanı Nusret Tunç, kamp diye gösterilen çalışmaların şehir planlaması olduğunu söyledi. Pir Sultan Abdal Derneği Semsûr Şube Başkanı Mahmut Yapıcı da, kampa çetecilerin yerleştirileceğinden endişe ediyor.

Alevi halkının yaşadığın Gurgum’ın (Maraş) Terolar Mahallesine yapılmak istenen mülteci kampı, halkın karşı çıkmasına rağmen AFAD altyapı çalışmalarını sürdürüyor. Gurgum’dan İstanbul’a kadar tüm Alevi toplumunu endişelendiren kamp yapımına ilişkin konuşan Pir Sultan Abdal Derneği Semsûr (Adıyaman) Şube Başkanı Mahmut Yapıcı, “Kampın yapılacağı yer oradaki köylülerin mera alanıdır. Kanun gereği köylerin meralarına kimse karışamaz. El koyamaz. Ama ne yazık ki devlet orayı kamulaştırmış. Köylülere danışmadan kamulaştırmış ve orayı kamp yeri olarak da hazırlamakta” diye tepki gösterdi. Bölge halkının yerini yurdunu terk etmek zorunda kalan mültecilerden rahatsız olmadığını da vurgulayan Yapıcı, kampın çeteci grupların eğitim ve barınma alanı olarak kullanılmasından rahatsızlık duyuyor. Yapıcı “Yapılacak olan bu kampın daha sonra farklı şekilde kullanılmasından çekiniyoruz. Oraya çetelerin yerleştirileceğinden ve yetiştirileceğinden korkuyoruz” diyerek Alevi toplumunun hafızasında canlı olan 78 Gurgum (Maraş) Katliamını hatırlattı.

‘Çeteciler yerleştirilecek’

Alevilerin tarihten yola çıkarak şimdiden bunun önlemini almak için yapılan kampa karşı mücadele etiğine dikkat çeken Yapıcı, “Eğer biz gerçekten bilsek ki Suriye’den gelecek olan mülteciler buraya yerleştirilecek ve onların dışında her hangi bir gurup getirilip yerleştirilmeyecek biz de yanlarında oluruz, buradaki Alevi halkı da destek verir. Fakat biz çok iyi biliyoruz ki böyle bir şey olmayacak, orayı tamamen çetelerin kampı haline dönüştürecekleri için bu halk bunlara karşı çıkmaktadır” dedi.

Demokrasi anlayışları bu kadar

Yapıcı, demokrasilerde halkın talepleri önemsenir diyerek, iktidarın vurdumduymaz tavrına tepki gösterdi: “Devlet halkın tüm karşı duruşuna rağmen kendi çalışmalarına devam etmektedir. Hâlbuki demokrasinin olduğu ülkelerde böyle şeyler olamaz. Eyer halk istemiyorsa halkın istemediği şey yapılmaz. Demokrasilerde başta halk gelir. Halkın karşı duruşuna rağmen yapılıyorsa o ülkede demokrasinin olmadığını gösteriyor.”

‘Kamp değil, yerleşik yaşam alanı kuruyorlar’

Yapılan çalışmanın bir kampı aştığına dikkat çeken Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Şube Başkanı Nusret Tunç da, “Şimdi buda gösteriyor ki Maraş’ta kurulma süreci devam eden konteynır kentin normal bir kamp değil, içinde cami ve okulun da olduğun yerleşik bir kent haline dönüştürülecektir” bilgisini verdi.
Yeni kamp yeri Semsûr mu?

AKP İktidarının mülteciler üzerinden AB’den alacağı 6 milyar Euro’yı hatırlatan Tunç, bir yandan da Alevi halkı asimilasyon ve sürgüne zorlayarak bir taşla birden çok kuş vuruluyor, diye konuştu.
Tunç, kampın Gurgum’le sınırlı kalmayacağını, aldıkları duyumlara göre Semsûr’da (Adıyaman) Alevilerin yaşadığı bölgeye de kamp yapılacağını, söyledi.
/DIHA

EN SON EKLENENLER