Rıza şehrinin bir yol evladı: Haşim Kutlu

ERDOĞAN YALGIN

Haşim Kutlu; 01.07.1942 tarihinde Maraş ilinin Afşin ilçesine bağlı Ağcaşar Köyü’nde dünyaya geldi. Küçük yaşlarda kaybettiği Annesi Kumru Ana’dan sonra, Hacı Bektaş’ta “Kürt Hüseyin“ olarak bilinen Kurban Baba’sı da, 1962’de hakka yürümüştü. Şıx Delil-i Berxécan ocağının Pirlerinden olan ve 1893 yılında, Pertek İlçesi’nin Dere Nahiyesi’ne bağlı Ulupınar Köyü’nde hakka yürüyen Molla/ Mele Veli’nin torunuydu. Aile, 1894 yılında Dersim’den, Ağcaşar‘a zorunlu sürgün gitmişti.

İki kız çocuğu olan Haşim Kutlu,  68 devrimci gençlik hareketinin içinde bulundu. 1974 Kasım‘ında, yer aldığı THKO örgütlülüğü çerçevesinde gerçekleştirdiği eylemlere bağlı olarak yakalandı. 12 Mart‘tan sonra ilk kurulan DGM mahkemelerinden, Adana DGM‘sinde idamla yargılandı. Daha sonra cezası, müebbet hapse çevrildi. 1990’ın sonunda, Gaziantep Özel Tip Cezaevinden tahliye oldu. “Dünyamı akşam yıkar, her sabah yeniden yaparım!“ diyen Kutlu;  90’lı yılların başında gelip-yerleştiği Almanya’da; yazın hayatını, daha çok Alevilik üzerine yoğunlaştırdı. Avrupa’da “Kürdistan Alevi Birliği“ hareketi öncüleri arasında yer aldı. Zülfikar ve Semah dergilerinin kurucusu ve yöneticiliğini yaptı. Almanya’da, bölge bölge gezerek Alevi gençlerine eğitim seminerleri veren Kutlu, “kadim ortaklık toplumu süreğini sil baştan, yeni baştan tanımak, bilmek ve yaşatmak “disturuyla hareket etmekteydi. Haşim Hocamızı, 1993 yılında tanıdım! O günden beri de onunla öğretmen-öğrenci ilişkilerimiz hep devam etti. Aslında Haşim hocayı, bir makale yazısına sığdırmak elbette imkansız! Haşim Hocamızın, bir çok dergi, gazete ve internet sitelerinde Kürt ve Alevilik tarihi, felsefesi üzerine çeşitli alanlara haiz yazılı çalışmaları vardır. Sözlü tarihten elde ettiği verileri, yazılı kaynaklarla birlikte harmanlayan Kutlu’nun “Talibin El Kitabı, Alawiydiler Hem de Kızılbaş, Temel Özellikleriyle Kızılbaş Alevilik, Ateşin ve Güneşin Yeryüzündeki Tezahürü Olarak Bozatlı Hızır, Kızılbaş Kadın,  Kızılbaş Alevilikte Yol Erkan Meydan“ başlıklı kitapları bulunmaktadır. Şair ve ressamlığının yanı sıra Kutlu, bütün konferans sunumlarında ve yazılı çalışmalarında Alevi süreğinde “soy evladı“ üstünlüğünün olmadığını, dolayısıyla esas olanın “Evlad é Ré < yol evladı“ olduğunu hep dile getirmiştir. Deyim yerindeyse kendisi de bu distura uymuş ve gerçekten de bir yol evladı olduğunu hep kanıtlamıştır. Öte yandan, Alevi toplumunun bir “Rıza toplumu“ olduğunu, bireysel ilişkilerde rızalığın önemine hep vurgu yapmıştır. İki nefes arasına sığdırdığı 73 yılını, halkının özgürlük ve aydınlanma mücadelesine adamıştı.

Rıza şehrinin bir sadık evladı olan Haşim Kutlu Hocamız; yaşadığı Almanya’nın Stuttgart kentinde 26.04.2016 tarihinde, ani bir kalp krizi sonucu hakka yürümüştür. Acımız büyüktür! Daha çok gözlerinden şikayetçi olan hocamız, demek ki kalbi tarafından ani baskına uğramıştır! O, iki nefes arasına sığdırdığı devasa bir yaşamı, sonunda; biz öğrencilerini, dostlarını, sevdiklerini, ailesini, kızlarını yalnız bırakarak hakka ulaşmayı yeğledi!  Haşim hoca, cennetini; sohbetlerinde, kaleminde, fırçasında, şiirlerinin dizelerinde yaratmış ve talipleriyle paylaşmasını bilmişti. O, Rıza şehrinin değerli bir evladıydı! O, komün bir yaşamın uslanmaz bir çocuğuydu! O, gözü pek bir eylem adamıydı! Onun için neler desek, yine de az! İnanın, kelimeler onu anlatmakta kifayetsiz kalır!

Zulmat dünyasıyla kavgası olan Haşim Kutlu Hocamızı; yine tüm sohbet ve yazılarında son söz olarak kullandığı “Aşk ile“,  nurlar deryasına uğurlamanın hüznü içindeyiz! Onu, ata toprağı kadim rıza şehri olan Dersim’de, Ulupınar Köyü’nde, dedelerinin yanında toprağıyla buluşturduk! Bu, onun qurbané dediklerine bir vasiyetiydi ve bizler de bunu yerine getirdik! Yaşamında bir türlü göremediği ana yurdunun kutsal topraklarında, hakka uğurlanan Haşim hocamız, rıza şehrinin bir Evlad é Ré < yol evladıydı! Devri daim olsun! Nur içinde yatsın! Işıklar yoldaşı oldun! Aşk ile hocam, Aşk ile qurbané!

EN SON EKLENENLER