Maraş Girişimi: Devlet direnişi kırmak istedi!

Maraş Terolar’a yapılan saldırının ve gözaltının ardından pek çok kurum yaşanılan olaylara karşı tepkisini dile getirdi. Bu tepkiyi dile getirenler arasında Maraş Girişimi vardı. Devletin direnişi kırmak istedğini ifade eden Maraş Girişiminin açıklaması şöyle:

“Maraş’ın Aşağı Terolar olarak bilinen Sivricehöyük Mahallesi sınırları içerisinde, 27 bin mültecinin barındırılmasına yönelik yapılan AFAD mülteci kampına yönelik itiraz direnişleri devam ediyor.

Bölge insanının izni dışında yapılan kamp, itirazlara rağmen oldu- bittiye getirilerek bölgedeki demografik yapının değiştirilmesi planları hızlandırılıyor. Son olarak HDK bileşenleri, çok sayıda Alevi kurumlarının Maraş Terrolar köyünde 7-8 Mayıs tarihleri arasında yapmak istedikleri nöbet eylemine devlet güçleri tarafından müdahale gerçekleştirilmiştir. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerden yola çıkan otobüslerin Maraş’a hareket etmeleri engellenirken, aralarında sanatçı Pınar Aydınlar’ın da bulunduğu bir çok kişi  alana yakın bölgelerde gözaltına alınmıştır. Öte yandan jandarmalar köye girerek alana müdahale etmiştir. Alanda kadınların direnişine müdahale edilerek kadınlar gözaltına alınmıştır.  Miting konuşmalarının yapılacağı platform ise talimatla  kaldırılmıştır. Görünen o ki; Maraş’ın dışına taşan direnişin tüm Türkiye’de sahiplenilmesi sindirilememiştir.

Maraş Girişimi olarak bir halkın iradesine yapılan bu müdahaleyi kınıyoruz.  Amaç Terrolar’daki direnişin yalnızlaştırılmasıdır. Maraş’ta gergin bir ortam yaratılarak direniş kırılmaya çalışılıyor.  Terrolar’a yapılacak AFAD Kampı sadece mültecileri barındırmak maksadı ile yapılmıyor, bilakis, Antep ve Suriye üzerinden oluşturulacak hat ile IŞİD çetelerinin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Diğer taraftan Osmanlı’dan devralınan etnik arındırma projesi ile Alevi-Kürt coğrafyasında demografik yapı ile oynanmak isteniyor.  Asimilasyonu hızlandırmak maksadıyla bölge halkı göçe zorlanıyor. Nitekim Maraş katliamının ardından halkın göçe teşvik edildiği artık bilinen gerçeklerdir. Şu an Maraş’ta kampın kurulması ve itirazlara yapılan müdahale şekli ile yeni Maraş katliamlarına kapı aralanıyor.

Bugün Terrolar’da yapılacak miting ve nöbet eyleminin engellenmesi halkı yıldırmamalıdır. Bu minvalde  bütün demokrasi güçlerini, Avrupa’da yaşayan halkımızı bu eylemliliğe destek olmaya çağırıyoruz. Maraş Katliamının ardından büyük bir kısmı Avrupa’ya göç eden Maraşlıların, kendi coğrafyalarına sahip çıkmaları gerekiyor. Unutulmalıdır ki;  İnsanları coğrafyasından ve bağlarından koparmak, duyarsızlaştırmak, jenerasyonlar arasında kapatılamayacak boşluklar açarak, bir halkın kültürel hafızası yok edilmek isteniyor.

Kendini bu sorunun parçası hisseden bütün kurumları ve halkımızı alana davet ediyoruz.”

 

EN SON EKLENENLER