‘AKP seküler yurttaşların uyarılarına kulak asmadı’

Tarihçi Erik Jan Zürcher, Türkiye’den aldığı ‘şeref madalyası’nı iade etti. 2005’te dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’den “Şeref Madalyası” alan tarihçi Erik Jan Zürcher Türkiye’deki “diktatoryal yönetim”i gerekçe göstererek madalyayı iade etti

 

 

Türkiye tarihi üzerine yaptığı bilimsel çalışmalar nedeniyle 2005’te dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’den “Şeref Madalyası” alan Erik Jan Zürcher Türkiye’deki “diktatoryal yönetim”i gerekçe göstererek madalyayı iade etti.

Zürcher, Türkiye tarihi üzerine yaptığı bilimsel çalışmalar sebebiyle 2005 yılında ‘Yüksek Şeref Madalyası’na layık görülmüştü. Zürcher törende Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) giderek daha çok yaklaştığını söylemişti.

Diken’in haberine göre, Hollanda’nın önde gelen gazetelerinden NRC’nin internet sitesinde bir makale kaleme alarak iade gerekçelerini açıklayan Zürcher, “Siyaset, yargı, medya, üniversiteler ve yurttaşlar her ne kadar Avrupa’da yaşıyor olsalar da fiili bir diktatörün oyuncağı, etrafındaki zümreler haline geldi. Temel özgürlüklerin ve yasaların gerçekte var olmadığı bir noktada, böyle bir ülke artık Avrupalı değildir” ifadelerini kullandı.

‘AKP seküler yurttaşların uyarılarına kulak asmadı’

12 yıl önce üyelik sürecinin Türkiye’yi AB’ye yakınlaştıracağı öngörüsünde yanıldığını ve Türkiye’deki seküler yurttaşların uyarılarına kulak asmadığını belirten Zürcher, “Türkiye Avrupa’ya doğru ilerlemedi, Avrupa’nın çok uzağında. Üyelik mümkün olmayabilir” dedi.

Yazısında “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriye imza attıkları için Saray-AKP iktidarının hedefinde olan akademisyenlere ve çözüm sürecinin ortadan kaldırılmasını hatırlatan Zürcher, AKP’nin iktidar olduğu seçimleri “diktatoryal yönetim” diye nitelendirdi.

Zürcher, Türkiye’de İslami değerlerin yükselişine de değinerek şunları söyledi:

AKP, gücünü toplumda giderek belirleyici hale gelen İslami norm ve değerlerin yayılması için kullandı. Şimdi birçok yerde imam bulmak, içki satan bir yer bulmaktan daha kolay.

EN SON EKLENENLER