Maraş’ta görüntü almak isteyen TV10’a da engel!

 

Cihatçı çetelerin yerleştirilmesinden endişe edilen ve bölge halkının geçim olanaklarını da yok edeceği belirtilen mülteci kampına karşı “Yaşamıma, Maraş’ıma, Ovama dokunma” sloganıyla direnişe destek vermek için eylem yapacak olan Alevi kurumlarının Maraş’a girişi engellendi, gün boyu baskı sürerken askerin tutumuna karşı çıkan dört kişi gözaltına alındı

 

Maraş’ta AKP tarafından AFAD eliyle Alevilerin yaşam alanına yapılmak istenen konteyner kente ve bu kente cihatçı çetelerin yerleştirilme ihtimaline karşı Maraş Merkez Dulkadiroğlu ilçesi Terolar bölgesinde halkın sürdürdüğü direnişe destek için Alevi kurumları 13 Mayıs Cuma günü Maraş’a doğru yola çıkmıştı.

Ankara, İstanbul ve İzmir’den otobüslerle “Maraş’ta IŞİD kampı istemiyoruz” diye yola çıkan Alevi kurumlarından yurttaşlar, Maraş yolunda durduruldu.

Ankara’dan yola çıkan Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Gani Kaptan ve Hacı Bektaş Veli Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez’in de aralarında olduğu grup, 14 Mayıs sabahı Maraş girişinde askerler tarafından durduruldu. Terolar’a geçmek için 20 kilometre ötesinde bulunan Narlı Mahallesi Cemevi’nde bir araya gelmeye çalışan kitlenin kente girişi engellendi.

Araçlarının durdurulması üzerine Alevinet.com’a konuşan ABF eski genel sekreteri ve gazeteci Recai Aksu; “IŞİD’in roketlerini durduramayanlar, “IŞİD’i Maraş’ta istemiyoruz” diyenleri Maraş ile dayanışmaya gidenleri durduruyorlar…” dedi.

Askerler, valilik kararı ile Maraş’a girişlerinin yasaklandığı, beklemeleri durumunda müdahale edileceğini söylerken, Valilik kararında ise, “Bazı örgüt liderlerinin çağrıları ile Terolar’da toplu bir kalkışma olacağı, bu yüzden de Terolar’a geçişlerine izin verilmeyeceği” ifadelerine yer verildi. Kurum temsilcileri gitmek istedikleri yerin Terolar değil Narlı olduğunu söylemelerine rağmen, asker geçişlere izin vermedi…

TV 10’un yayını engellendi

Asker ablukası altındaki bölgeye giriş yasağının ardından TV 10’un yayını da engellendi.

Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) haberine göre, ölgede bulunan TV 10 çalışanlarının Narlı Cemevi önünde yaptığı yayının kesilmesini isteyen askeri yetkilinin Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir’i arayarak yayın yasağının getirildiğini bildirdi. Konuya ilişkin bilgi veren Demir, “Yüzbaşı aradı. ‘TV 10 yayın yapıyormuş valilik tarafından yayın yasağı var. Yayın yaparlarsa gözaltına alın diye talimat vermiş’ dedi. Yüzbaşı böyle bir yayın yapılmaması gerektiğini söyledi. Ben de ısrarla hayır biz burada canlı yayın yapacağız, halk bizden haber bekliyor, insanların haber alma hakkını elinden alamazsınız dedim. ‘O zaman ben gerekeni yapacağım, gözaltına alacağım’ dedi. Ben de buyurun gelin dedim. Alabiliyorsanız alın dedim. Tahminimce birazdan gelirler” diye konuştu.

Kentte giriş yasakları ve yayın yasağı konularak dayanışma eylemleri engellenmek istenirken HDP Milletvekilleri Müslüm Doğan ve Mahmut Toğrul, Narlı Cemevi’ne gelerek dayanışma içinde olduklarını belirtti.

4 kişi gözaltına alındı

Valiliğin talimatıyla Narlı’ya girmelerine izin vermeyeceklerini söyleyen jandarma, araçların kapısını kapattırdı. İçerdekilerin aşağıya inmesine izin vermedi.  “Hemen dönüyorsunuz, gözaltı yapmak istemiyorum” sözleriyle tehdit eden jandarma, araç şoförlerine de “İlk sizi alırım, derhal gidin” dedi. Engellemeye tepki gösteren temsilcilerden dört kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınanların isimleri şöyle: Mahir Şahin Umut Telli, Bayram Karabulut, Salih Gamsız.

Otobüs bağlandı

Maraş’ın Terolar bölgesinde yapımı devam eden kampa karşı direnişte olan Alevilere destek olmak için İzmir’den yola çıkmaya çalışan Alevi kurum temsilcilerinin aracına 13 Mayıs akşamı el konulmuştu. Konak Büyükşehir Belediyesi önünde hareket etmeye hazırlanan otobüs, polis tarafından durduruldu. İlk önce GBT kontrolü yapan polis, ardından turizm şirketine ait loguyu bahane ederek otobüsü bağladı.İşlemler esnasında trafik polisi otobüs şoförün yanına gelerek, “Maraş yasak” şeklinde tehditler savurdu.

Toğrul: Ortam terörize edilerek kimse kente alınmıyor

Aşağı Terolar Köyü’ndeki direnişe destek olmak ve dayanışmaya gelenleri karşılamak için Narlı Mahallesi Cemevi’nde bekleyen HDP Antep Milletvekili Mahmut Tuğrul, polis ve askerlerin Cemevinin önünde beklemesine tepki gösterdi.

Fırat Haber Ajansı’nın (ANF) haberine göre, Maraş’ta giriş çıkışların tamamen tutulduğunu hatırlatan Toğrul, “Kayseri tarafından gelenler Göksu’da tutulmuş. Antep tarafından gelenler çimento fabrikalarının olduğu güzergâhta tutulmuş. Adıyaman tarafından gelenler Çağlayancerit kavşağında tutulmuş. Ortam son derece terörize edilerek kimse kente alınmıyor” bilgisini verdi.

Narlı Cemevi’nin TOMA ve Akrep tipi zıhlı araçlar ile kuşatıldığına dikkat çeken Toğrul, “Müdahale edeceklerini, valilik kararı olduğunu ve yürütmeyeceklerini söylüyorlar. Biz diğer kurumlarımızın gelmesi durumunda Terolar’a gitmeye çalışacağız” diyerek “Ben dedim sizde uyacaksınız, kararlarıma itaat edeceksiniz” yaklaşımının olduğunu belirtti. Toğrul, “Komutana burayı bu şekilde tutamazsınız doğru değildir dedim. Komutan merkezi idarenin onları zorladığını ifade etti.” diye konuştu.

Kampın yapılması durumunda ciddi sosyal ve toplumsal travmalara neden olacağını ön gördüklerini dile getiren Toğrul, Erdoğan’ın “Ben valimi, bürokratımı yedirmem” sözlerini hatırlatarak “Şimdi de ‘ben kampımı yedirmem, ben buraya karar verdim’ diyor. Toplumsal tepkiler geldi diye geri adım atması durumunda sanki yenilmişlik duygusuna kapılacağını düşünüyor. Bu erdemli bir devlete yakışmaz. Erdemli devlet zaten halkının, toplumunun sesine kulak veren devlettir. Maalesef Türkiye’de bu erdemi görmek mümkün değil” dedi.

Cemevi önündeki gergin bekleyiş alkışlı protesto ile sürüyor.

Taş: Polis ve jandarmanın engellemeleri sürüyor

Maraş Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Yönetim Kurulu üyesi olan ve bölgede yaşananları sosyal medya aracılığıyla canlı yayınlayan yurttaş muhabir Ahmet Taş’a telefonla ulaştık.

Taş şunları söyledi:

Aşağı Terolar Köyü’ne çıkan tüm yollar polis ve jandarma tarafından kapatıldı. Alevi kurumlarının bölgeye gelmesine izin vermediler. Araçlarını bırakıp tarlalardan yürüyerek buraya gelebilenler oldu. Bunun dışında toplu olarak da buraya yürünmesini engelliyorlar. Zaten gün içinde 4 kişiyi gözaltına almışlardı. Ben çamurlu bir tarla üzerinden yürüyüyerek Aşağı Terolar Köyü’ne ulaşabildim. Şu an Aşağı Terolar Köyü Cemevi önünde bekleyiş sürüyor.

EN SON EKLENENLER