Diyarbakır’daki Ezidi Kampı’nda yaşam

Diyarbakır’daki Şengal Ezidi Kampı’nda, organik tarım, mesleki üretim ve komün örgütleme gibi alanlarda çalışmalar yürütülüyor

 

IŞİD’in 2014 yılında Şengal’i işgal etmesi üzerine katliamdan kaçarak Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesindeki kampa yerleşen Ezidiler, birçok alanda örgütlenerek, ihtiyaçlarını ve gıdalarını kendileri karşılıyor.

DİHA’nın haberine göre; 1789 kişinin yaşadığı ve 5 bölgeye ayrılan kamptaki Ezidiler, sağlık sorunlarından, eğitim çalışmalarına kadar kendi alternatiflerini yaratıyor. Kurdukları organik bostanda hem zamanlarını değerlendiren hem de üretime geçen Ezidiler, çocuk, kadın, yaşlı demeden bostanlarda çalışıyor.

2015 yılında 80 olan bostan sayısı, bu yıl 140’a ulaştı. Daha önce yaptıkları mesleklere de devam eden kamp sakinlerinden kimi telefon tamirciliği, kimi berber, kimi de marketçilik yaparak geçimini sağlıyor.

‘SOSYAL BİR DEVRİM GERÇEKLEŞTİĞİNİ GÖREBİLİYORUZ’

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Ekoloji Meclisi başta olmak üzere birçok kuruluşun destek sağladığı Şengal Kampı’nın yaşamı inşa alanında büyük gelişmeler gösterdiğini aktaran İçli, “Kampın başından bu yana Şengal kampında inanılmaz sosyal bir devrim gerçekleştiğini görebiliyoruz. Çünkü biz her şeyden önce Ezidilerin yaşam tarzlarına baktığımızda, çok değerli kültür ve inançları barındırıyor. Din temalı bir kültürleri var, bu konuda çok hassaslar. Sağladığımız dayanışma ağlarının sonuçları bize umut verdi. Çünkü kampın kurulduğu ilk zamanlara baktığımızda kadınlar çadırlardan bile çıkmıyorlardı. Erkekler tedirgin gözlerle bakıyorlardı. Ama artık bu aşıldı. Şimdi çok rahat bir şekilde oturup kadın-erkek sohbet edebiliyoruz” dedi.

‘TOPRAKLA KONUŞAN KADINLARI GÖRÜYORUZ’

Ezidilerin bulunduğu topraklara canlılık verdiğini ifade eden İçli, “Doğayla birleşip enerjilerini boşaltan bir Şengal halkını gördük. Toprakla konuşan kadınları görüyoruz, duygularını hissedebiliyoruz. Toprakla çocuklarıyla ilgilenir gibi ilgileniyor kadınlar. Tohum komününü burada oluşturduk. Bunları bizzat halkla birlikte yürüttük. Yaptığımız bu çalışmalar, mahalle meclislerine, kent bostanlarına, Dersim’e, Van’a gidebildi. Bu çalışma yetebilirliktir, çünkü insanlar burada 4 ay da kalsa 1 yıl da kalsa kendilerine yetecek kadar ürün elde edebiliyor. Bu sadece ürün elde etmek için değil, bir şeyler yapabilmenin verdiği psikolojik rahatlıktır” şeklinde konuştu.

Kampta komünal yaşamı örgütlediklerini söyleyen İçli, futbol ve voleybol turnuvaları düzenlendiğini, birçok gencin de resim, şiir, müzik konusunda büyük yeteneklere sahip olduğunu belirtti.

Fotoğraf: Hârun Ercan

EN SON EKLENENLER