Kürdlerin Dinlere Göre Nüfusları

Kürdlerin tahmini nüfusu 40 milyon. Şehirleri baz alarak yaptığımız (Birkaç arkadaş) dinlerin tahmini nüfusu ise şu şekilde:

* 20 Milyon: Müslüman. (Çoğu Şafii, daha sonra Hanefi ve Şii Müslümanlar geliyor. Aslında Kürd Müslümanlarının Şafii mezhebinden olması siyasi bir tercih olarak görülüyor. Türkler Hanefi, Farslar Şii, Araplar da Maliki, Şii ve Hanbeli.)

* 10 Milyon: Alevi.

* 4 Milyon: Yarsani. (İran’da Yarsani ve Ahlê Haq deniyor, Irak’ta Kakaî.)

* 2.5 Milyon: Ezidi

* 500 Bin: Musevi. (Kürd Musevilerinin ezici çoğunluğu İsrail’de yaşıyor.)

* 3 Milyon: Bahaî, Bacvanî, Şabekî, Hristiyan, Zerdeştî vd.

Keklik Soyluların İki Teorisi

Bu yazıda iki teoriyi de ele almak istiyorum.

A- “Kürdler Şafii’dir.”

B- “Şafiiler Alevilerin Düşmanıdır.”

Cem Vakfı’na giden bazı insanlar tanıdım. Şok ve hayretler içinde kaldım. Bana şunu söylediler: “Sen Kürd olamazsın. Çünkü, Kürdler Şafii’dir.” Peki Dêrsim, Maraş, Sivas, Erzincan, Elazığ, Malatya, Adıyaman’da Kurmancî ve Zazakî konuşan Aleviler nedir? Şafii Kürdler onlara zorla Kürdçe mi öğretti?

İşte sevgili Dostlar,

Bizim tertemiz yürekli insanlarımıza kendi derneklerinde bunları öğretiyorlar. Üstelik bunu öğretenlerin ezici çoğunluğu da Kürd. Bunlara Cem Vakfı içindeki keklik soylular diyorum. Kendi ana-babaları Zazaca veya Kurmancî konuşmasına rağmen gönüllü olarak kafese giren keklikler! Kafese girip güzel güzel ötüyor ve diğer keklikleri yanına çağırıyor. Onlar gelince de avcı onları yakalıyor. Sonra onları değiştirmek için uğraşmak bize kalıyor. Bu da sömürgeci devletlerin bizi yavaşlatmak için yarattıkları tuzaklardan biri.

Bir de bana söyledikleri ve ısrarla savundukları şöyle bir teori var. “Şafiiler Alevilerin düşmanıdır.”

– “Yav he he. Sen daha oradı mı yaşıyorsun?” diyesim geliyor.

Onlara sorduğum soruları sizinle de paylaşmak istiyorum. “Hele sen bana söyle: Dêrsim katliamını Şafiiler mi yaptı? Sivas, Maraş, Çorum, Malatya, Gazi, Madımak katliamlarını Şafiiler mi yaptı? Şafiiler hangi Alevi köyünü yakmış? Hangi Alevi katliamında rol almış?” Alevi katliamlarını illahi de bir mezhebe yüklemek istiyorsanız, o zaman bunları Hanefiler yaptı. Niye Hanefileri böyle eleştirmiyorlar? Çünkü devlet Hanefi’dir. Bunların işi zaten devleti aradan çıkarıp Kürdlerin, Alevilerin gücünü bölmek, birbiriyle uğraştırmak.

Maalesef halen bu teorilere inanan Kürd asıllı, ama kendilerini Türk olarak kabul eden insanlarımız var. Üstelik bazıları “Zeynel Abidin soyundan geliyormuş” J. Yani aslında Araplarmış ama “Horasan’dan geldikleri için Türk oluyorlarmış.”

Zora girdiler mi, “İdrisi Bidlisi Şafii’ydi” diyorlar. E, Mehmet Metiner’de Kürd. Korucular da Kürd. Onlar Kürdleri mi koruyor, devleti mi? Onlar Kürdler için mi çalışıyor, devlet için mi? Dolayısıyla senin bu boş teorilerle beni yorman da devlete hizmet ediyor. Yani sen de bunları bana savunarak Alevileri değil, devleti savunuyorsun.

Türk, Arap ve Fars devletlerine ülkemi işgal ettikleri için kızgınım. Ama en çok başımıza bu dertleri açtıkları için kızgınım. Kardeşim, ülkemi işgal ettin. Anladım. Ama niye insanlarımı asimile etmek istiyorsun ki? Alıp götürdüğün zenginlik kaynakları yetmiyor değil mi?

EN SON EKLENENLER