AKP’nin Alevi düşmanlığı: Dersim’e de mülteci kampı

Pazarcık ve Divriği’nin ardından Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Dersim’in Mazgirt ilçesine de mülteci kampı yapılacağı iddia edildi. Mazgirtliler bunun yeni bir Dersim 38 Katliamı’na zemin hazırlayacağını belirterek, ‘Kültürümüze sahip çıkmak için bedel ödedik, ödemeye de devam ederiz’ dedi

 

Alevi nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Sivas’ın Divriği ilçesi ve Maraş’ın Pazarcık ilçesinin ardından Saray-AKP iktidarı şimdi de Dersim’in Mazgirt ilçesine mülteci kampı inşa etme hazırlığında. 8 bin nüfuslu ilçede yapılması planlanan 3 bin kişilik kampın bölgenin demografik ve kültürel dokusunu değiştireceğini belirten Dersimliler karara tepkili. Kampa dair resmi bir plan henüz açıklanmasa da iddialardan derin endişe duyduklarını kaydeden Mazgirtliler, ilçedeki devlet yetkililerinin köy muhtarlarını arayarak kentinize sahip çıkın dediğini iddia etti.

Mezhepçi politikaların yeni hedefi Dersim

BirGün’ün haberine göre; izlediği mezhepçi politikalarla her fırsatta Alevileri hedef alan AKP hükümetinin hedefi bu sefer de nüfusunun tamamına yakınını Alevilerin oluşturduğu Dersim. 8 bin nüfusa sahip Mazgirt’e 3 bin kişilik mülteci kampı yapılması planlanıyor.

AKP’nin 13 yıllık iktidarı boyunca milletvekili çıkaramadığı tek yer olan ve Erdoğan’ın “Tunceli’yi mutlaka istiyorum” dediği kente yapılması öngörülen kamp, kentin demografik ve kültürel yapısını kökten değiştirecek. 2019 yılında Türkiye’de 5 yılını doldurarak vatandaşlık hakkını elde etmiş olan Suriyeli mülteciler oy kullanma hakkı kazanmış olacak.

“Yeni bir Dersim 38 Katliamı’na zemin oluşturur”

ÖDP’li Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Türkel, kamp projesini yeni bir “Dersim 38 projesi” olarak değerlendirdi. Kampa karşı tepkilerinin sert olacağını belirten Türkel şunları söyledi:

Misafirperverlik çok ayrı bir şey ama burada misafirperverliğin ötesinde farklı emellerle hayata geçirilmeye çalışılan bir durum var. Kendi stratejik emelleri veya politik anlayışları itibariyle bölge tamamen yabancılaştırılmak ya da farklılaştırmak isteniyorsa bunu kimse kabul etmez. Kamp, buradaki halkın, inancının, yaşanmışlıklarının yani bir bütünün ölmesi anlamına gelir. Hiçbir devlet veya iktidar, bir halkın yaşadığı coğrafya üzerinde, inancı üzerinde oyun oynayamaz. Kimse buna müsaade etmez. Bu projenin burada hayat bulmasının mümkünatı yok. Burası Maraş değil. Demografik yapı 100 yıllardır değiştirilmek isteniyor burada. Kimse kusura bakmasın böylesi bir projenin hayat bulması, yeni bir Dersim 38 Katliamı’na zemin oluşturması anlamına gelir. Yeni bir kültür, coğrafya, nesil yaratılmak isteniyor.

Muhtarlara internet üzerinden anket

Yaklaşık iki ay önce valilik aracılılığıyla internet üzerinden muhtarlara anket yaptırıldığına dikkat çeken Türkel, ankette muhtarlara, “Köyünüzde kaç kişi yaşıyor? Gelir kaynağı nedir? Yaşam düzeyi nedir? Köyünüzde yabancı yaşıyor mu?” gibi sorular sorulduğunu, anketin ne amaçla yapıldığını anlayamadıklarını söyledi.

‘Bu kültüre sahip çıkmak için bedel ödemeye devam ederiz’

Mazgirtliler Derneği Başkan Yardımcısı Hüseyin Karataş da Dersim’in belli bir kültürü ve yaşantısı olduğuna dikkat çekerek, “Bu kültüre sahip çıkmak için bedel ödedik, ödemeye de devam ederiz. Kampı tamamen Dersim’i yozlaştırma girişimi olarak görüyoruz. Demografik yapı değiştirilerek siyasi rant elde edilmek isteniyor” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Sendika.Org

EN SON EKLENENLER