‘Rıza Şehri’ Kitabı Haringey’de tanıtıldı

Britanya Alevi Federasyonu ve Qızılbaş Yayınevi’nin ortak çalışması ile hazırlanan ‘Alevi Çocuk Kitapları’ serisinden olan ‘Rıza Şehri’ adlı kitap Haringey Belediyesi’nde düzenlenen bir toplantı ile tanıtıldı

 

Britanya Alevi Federasyonu (BAF) eğitim serisinin 4. kitabı ‘Rıza Şehri’nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Haringey Belediye Başkanı Ali Gül Özbek’in ev sahipliğinde Haringey Belediyesi Meclis Salonu’nda, perşembe günü düzenlenen kültürel etkinliğin açılış konuşmasını Belediye Başkanı Özbek, yaptı.

Başkan Özbek, kısa konuşmasında, “Değerli canlar, gerçek şu ki bugün 52 yıllık Haringey Belediyesi’nde bir tarih yazıyoruz. Kültürel bir etkinlik içinde olmaktan, etkinliğe ev sahipliği yapmaktan kesinlikle gurur ve mutluluk duyuyorum. Böylesi çok büyük bir ilke imza attığınız için hepinize çok teşekkür ederim. Gururumuzsunuz, hepiniz hoşgeldiniz, safalar getirdiniz, baş tacımızsınız” dedi. Özbek, Britanya Alevi Federasyonu’nun çalışmalarından duyduğu mutluluğu dile getirdi ve başarılar diledi. İkinci konuşmacı Qızılbaş Yayınevi Temsilcisi Hasan Bölücek, Britanya’da başlatılan Alevilik dersleri sürecinde karşılaşılan en önemli ihtiyaçlarından birinin ‘çocuklar için Aleviliği anlatan kitapların’ yetersiz veya hiç olmadığını ifade etti. Bölücek, “Bu amaçla başladığımız çalışmalar geçtiğimiz yıllar içinde gelişerek büyüdü. Şu anda hazırlıkları yapılan eylül ayı itibarı ile yayınlamayı planladığımız kitaplarımız ise; Çizgilerle Alevilik tarihi, Pir Sultan Abdal ve Bese Arslan’ın derlediği Alevi çocuk masallarıdır” ifadelerini kullandı.

GÖNÜLLÜLÜK TEMELİ

BAF Başkanı İsrafil Erbil de, “Aleviler kendi inançlarını ve kültürlerini yaşamaya ve çocuklarına öğretmeye devam ediyor” dedi. Erbil, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; “Britanya’da başlatılan Alevilik dersleri sürecinde karşılaştığımız en önemli ihtiyaçlarımızdan birisi çocuklar için Aleviliği anlatan kitapların olmaması idi. Bu amaçla başladığımız çalışmalar geçtiğimiz üç yıl içinde gelişerek büyüdü. Alevi çocuklarının kendi kültürlerini- inançlarını tanımaları ve anlamaları için onlara yardımcı olacak kitaplar hazırlıyoruz. Çalışmalarımızı öğretmenlerimiz, pirlerimiz, Alevi kültürünü bilen ve yaşayan büyüklerimiz ve bu konuda çalışan akademisyenler, sanatçılar ve aydınlarla birlikte yürütüyoruz. İki yıl önce hazırlanan, ‘Kaygusuz Abdal’, ‘Cem’ ve ‘Semah’ adlı kitabımıza ilave olarak yayınlanan ‘Rıza Şehri’nin tanıtımını bugün burada yapıyoruz. Tüm bu çalışmalarımız geniş bir ekip olarak gönüllülük temelinde devam ediyor.”

İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi Başkanı Tugay Hurman’ın konuşması ise şöyle; “Toplumsal yozlaşmanın çok yoğun olduğu şu dönemde yapılan bu tür çalışmalar hem çocuklarımız hemde geleceğimiz için çok önemlidir. Alevilik öğretimizi çocuklarımıza aktarmak için, Aleviliği bir ders müfredatı haline getirmeye çalışıyoruz. Bu müfredatın hazırlıkları için Türkiye’deki dedelerimiz, yazarlarımız ve bazı akademisyenlerimizle birlikte çalışma yürütüyoruz. Bu çalışmayı 2016-2017 eğitim yılına yetiştirmeye çalışacağız. Aynı zamanda, önümüzdeki dönem eğitim yılı, sadece çocuklara yönelik değil, tüm topluma yönelik bir çalışma olacaktır. Aile içi şiddet, çocuk gelişimi, kumar, uyuşturucu, alkol bağımlılığı ve buna benzer birçok konuyla ilgili başlıklar belirledik. Bu çalışmaları, konuların uzmanları olan pedagoglar ve psikologlarla beraber yürüteceğiz. Bu tür çalışmalarda ebeveynlere önemli bir görev düştüğünü ve bu çalışmaların beraber yürütülmesi gerektiğini hatırlatmak isterim. Bu bilinçle geleceğimizin daha sağlam temeller üzerine kurulacağını düşünüyorum.”

Britanya Alevi Kadınlar Birliği Başkanı Özlem Şahin, Liverpool Alevi Kültür Merkezi Başkanı İsmet Korbay ve Kırkısraklılar Dayanışma Merkezi Başkanı Ahmet Güven’in konuşmaları ardından Nurhak Kültür Evi zakirleri, adı geçen kurumun bağlama eğitmeni Mustafa Kılçık yönetiminde saz çalıp, ‘nefes’ okudular.

Halil YETKİNLİOĞLU

EN SON EKLENENLER