Elbistan’da insanlar yıllarca lağım ve fabrika atığı içmiş!

Maraş’ın 91 bin nüfuslu Elbistan ilçesinde yaklaşık 50 bin kişi zehirlenme şüphesi ile hastanelik oldu. Elbistan’da incelemelerde bulunan CHP sağlık heyetinden Ankara Milletvekili Murat Emir, gözlemlerini anlattı. Zehirlenen insan sayısına ilişkin net bilgi olmadığını belirten Emir, “Elbistan’a gittiğimizde çok kötü bir manzara ile rastlaştık. Çelişik rakamlar belirtilse de 50 bin civarında insanın üç gün içerisinde hastalanarak acillik olduğu bir kentten bahsediyoruz. İnsanlar mağdur ve gergindi…” diye konuştu.

İnsanların su kaynaklı zehirlendiği için kuyuları göremeye gittiklerini kaydeden Emir, gözlemlerini şöyle aktardı: “Kuyular, Seyhan Nehri’nin doğduğu yerin hemen yanında. Hatta yanında olmakla da kalmıyor, herhangi bir koruma olmadığı gibi kanalizasyonun aktığı da açık bir şekilde görünüyor. Yani resmen lağım akıyor. İnsanların hastanelik olmasına sebep olan Norovirüs, üreme yapmış. Aslında Elbistan’da insanların yıllardır hasta olduğuna tanık olduk. Yaz dönemlerinde muhakkak bir salgın oluyormuş. Kuyularla Seyhan Nehri arasında yakın temas olduğundan insanlar yıllardır resmen lağım ve fabrika atığı içmiş. Halk sağlığı açısından, Sağlık Bakanlığı ve Elbistan Belediyesi tarafından yerine getirilmesi gereken sorumluluklar yerine getirilmemiş.” Emir, bu suların halk sağlığı kurumu tarafından hem bakteriyolojik hem de kimyasal analizlerinin yapılmadığını söyledi.

Sorun yıllardır varmış!
2009 yılında Dünya Bankası’ndan kredi alındığını da belirten Emir, “Paranın sorunları çözmek için kullanılmadığı açık. Nehrin kirletilmesine dahi göz yumulmuş, en basit önlemler dahi alınmamış. Nehrin etrafında insanlar ve hayvanlar dolaşıyor. Türkiye Kömür İşletmelerinin, Şeker Fabrikalarının ve başka fabrikalarının kanalizasyonlarının yanı sıra fabrika atıklarının nehre karıştığı görülüyor. Bu yeni de değil, yıllardır böyle… Ne zaman ki 50 bin kişi hastanelik oldu dikkatimizi çekti” dedi.
/birgün

EN SON EKLENENLER