Halkın tepkisi Nehir’e geri adım attırdı

Samandağ Belediyesinin, Arap Alevi yerleşkesi Tomruksuyu mahallesinde kurmak için ürettiği proje olan “küçük sanayi sitesi” projesinin halkın yaşam alanlarını, doğayı ve huzurlarını tahrip edeceğini söyleyen Tomruksuyu halkı, bu projenin iptal edilmesini veya hiç kimsenin yaşam alanını, doğasını tahrip etmeyecek başka bir yere kurulmasını talep etti.
halkin-tepkisi-nehire-geri-adim-attirdi18c962d7bf558143aacaTomruksuyu’ndan gelen dini önderler, avukatlar, sanatçılar, halk, dün belediye meclis salonunda yapılan istişare toplantısında evlerinin yıkılacağını, geçim kaynağı olan arazilerinin ve tarım alanlarının ellerinden gideceğini, bu bağlamda kaygılarını ve taleplerini dile getirdiler.
Toplantıya CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal da katılırken, toplantıda konuşan Topal “Ben, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir’in kamu yararına yapacağı her türlü hizmeti destekliyorum. Bu, sanayi sitesi olabilir, pazar yeri olabilir; ama halk bize bu bölgede sanayi sitesinin kurulmasını istemediğini söyledi. Biz de dedik ki Mithat beyin bu noktada halkı dinleyeceğini düşünüyoruz. Sanayi Sitesi evlerinizi yıkacak, yaşam alanlarınızı tahrip eden bir bölgede ise bende bu projenin revize edilmesi taraftarıyım. Bu noktada sanayi sitesinin başka bir yerde kurulmasını, yaşam alanlarının dışına alınmasını talep ediyorum. Mithat bey de halkın bu talebini reddetmeyecektir” dedi.
Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir ise “Biz sizin taleplerinize saygı duyuyoruz, bize sizin güvendiğiniz iki haritacı önerin hepimiz birlikte çalışalım ve projeyi revize edelim” diyerek bu projenin halkın yaşam alanlarını katletmeyecek, halkın taleplerine uygun olacak bir yere taşınmasının vaadini verdi.
Toplantıda söz alan tiyatrocu Nurettin Bolat “Tomruksuyu hızla gelişen bir mahalle. Gelişmemiş olduğu kanısına nerden vardınız? Bu proje huzurumuzu, doğamızı, yaşam alanlarınımızı tahrip edecek. Şu an 200 dükkan ile kurulacaksa yarın bu dükkan sayısı 500’e çıkacak, o zaman daha büyük bir sıkıntı doğuracak. Güzelburç’a gidin oradaki hava kirliliğinin, gürültü kirliliğinin nasıl bir sıkıntı yarattığını görün. Bu projeyi planlarken Tomruksuyu mahallesinin demografik yapısını, sosyal yapısını göz önünde bulundurdunuz mu? Bu sanayi sitesi kurulduktan sonra oraya birçok yabancı kişi gelecek, güvenlik noktasında hiçbir sıkıntının olmayacağının garantisini kim verecek? Biz hizmete karşı değiliz ama hizmetlerin halka zarar vermeyecek bir noktadan hareket edilerek yapılmasını istiyoruz” diyerek projenin tekrar gözden geçirilmesini talep etti.
Avrupa’nın her yerine gittiğini, gittiği hiçbir yerde de bu tür projelerin yaşam alanları içine kurulduğunu görmediğini belirten bir TIR şoförü ise “bu tür projeler yaşam alanlarının içine kurulmaz, bu tür adımlar halka zarar verir” diyerek tepkisini dile getirdi.

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal ve Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir’in “bu proje revize edilecek ve başka bir yer bulmaya çalışacağız” demesinin ardından toplantı sona erdi.

EN SON EKLENENLER