Alevi örgütleri: Açlık grevine dahil olacağız

Amed’de “Öcalan ile görüşme” talebiyle yarın başlatılacak olan süresiz dönüşümsüz açlık grevine, Alevi örgütleri de destek vereceğini açıkladı. ABF Genel Başkanı Baki Düzgün, “50 Kürt siyasetçinin başlatacağı eylemi saygıyla karşılıyor, her zaman olduğu gibi güç birliğiyle, desteklerimizle yanlarında olacağımızı belirtiyoruz” dedi.

DTK, HDK, KJA, DBP ve HDP tarafından “Gün eylem günüdür” denilerek açıklanan ve “Öcalan ile görüşmenin sağlanması” talebiyle yarın 50 kişiyle Amed’de (Diyarbakır) başlatılacak süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemine bir destek de Alevi örgütlerinden geldi. Yapılan her zulmün karşısında birlik olacaklarını ifade eden Alevi örgütleri temsilcileri, aylar önce “Çocuklar ölmesin, analar ağlamasın” şiarıyla nasıl açlık grevleri tutulduysa zulme karşı yine tutacaklarını, Kürt halkı ve ezilen halklar ile yezidleşen zihniyete karşı bir olacaklarını söyledi.

‘Öcalan ile görüşmeler başlanmalı’

Öcalan’ın özgürlüğünün hem Türkiye siyaseti hem de Ortadoğu ve Türkiye’nin demokratikleşebilmesi için önemli olduğunu vurgulayan Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Başkanı Bülent Felekoğlu, Türkiye’nin içinde bulunduğu çıkmazdan kurtulması için Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması ve görüşmelere başlanması gerektiğini, aksi takdirde Kürt siyasetçileri ile beraber başlatılacak olan süresiz açlık grevine katılacaklarını belirtti.

‘Kürt siyasetçiler açlık grevine mecbur bırakıldı’

Felekoğlu, “Kürt siyasetçilerinin açlık grevine giriyor olması, Türkiye’de artık siyaset üretilmediğinin, siyaset yapabilecek alanların kapatılması sonucu Türkiye siyaset alanlarının açık bir cezaevine dönüştürüldüğünün göstergesidir. Tüm bu uygulamalar ve Kürt önderi Öcalan üzerindeki tecrit maalesef parlamentoda siyaset yapması gerekenleri dışarıda açlık grevi yapmaya mecbur bırakmıştır” diye konuştu. Kürt siyasetçilerin bu yaklaşımını onurlu bir tutum olarak değerlendiren Felekoğlu, “Alevilerin de bu demokratik güç birliği sürecinde elinden gelen desteği sunacağını belirtmek istiyoruz” dedi.

‘Açlık grevi eylemi bizim için kıymetlidir’

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Baki Düzgün de, 50 Kürt siyasetçinin almış olduğu açlık grevi kararının nedenlerinin doğru okunması gerektiğini belirtti. Siyaset arenasında beklentilerin yerine getirilmemesi ve parlamentonun Kürt siyasetçiler için artık çok da bir şey ifade etmeyeceğini söyleyen Düzgün, “Tüm bu haksızlıklara karşı haklı bir eylemdir. Bizim için de çok kıymetli ve anlamlıdır” dedi.

‘Siyasetçilerin yanındayız’

Kürt siyasetçilerinin barış ve çözüm yollarının açılması adına bedenlerini açlık grevine yatırmasının derin bir anlam taşıdığını kaydeden Düzgün, “Biz insanı inancın merkezine koyan bir inanca sahibiz. Bütün çabalarımız da bu ülkede barış ortamının sağlanması adınadır. Bu anlamda 50 Kürt siyasetçinin başlatacağı eylemi saygı ile karşılıyor, her zaman olduğu gibi güç birliği ile desteklerimizle yanlarında olacağımızı belirtiyoruz” diye konuştu.

Açlık grevine birer günlük destek

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan ise, daha önce de Alevilerin, Kürt halkı üzerinde uygulanan zulme tepkisini tüm Türkiye ve Avrupa’ya yayılan bir açlık grevi ile gösterdiğini hatırlatarak, “Alınan açlık grevi kararına bizler de birer gün bölgelerimizde destek vereceğiz” dedi. Açlık grevinin son çare olarak başvurulan bir eylem biçimi olduğuna dikkat çeken Kaplan, “Söylenecek söz kalmadığında açlık grevleri yapılır. Kürt siyasetçiler de ellerinden gelen mücadeleyi vermiş ve sonuçsuz kalması üzerine böyle bir eylem kararı almışlar. Bize de olanca gücümüzle destek olmak düşer” diye konuştu.

(DİHA)

EN SON EKLENENLER