Alevilere yönelik saldırılar için soru önergesi!

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması için TBMM’de soru önergesi verdi. Doğan ayrıca bugün saat 14:30’da mecliste bir basın toplantısı düzenleyecek. 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ıncı maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Müslüm DOĞAN / İzmir Milletvekili

Pendik-Esenler Mahallesi’nde bulunan Şahkulu Sultan Dergâhı Pendik Şubesi’nin giriş kapasına 26 Eylül günü kimliği belirsiz kişiler tarafından “EVRENSEL DÜŞÜNCENİN KAPISI” yazısının üzerine çarpı işareti atılarak “CİHAT KAZANACAK” yazıldı. Daha önce de 4 Haziranda dergahın açılışı sırasında yumurtalı saldırı düzenlenmişti. Yine 17 Ağustos 2016 tarihinde 21.30 saatlerinde İstanbul Küçükçekmece’de bulunan Garip Dede Cemevine kimliği belirsiz kişiler tarafından silahlı bir saldırı gerçekleştirilmiş sonrasında da Cemevi önüne patlamamış bir silah mermisi bırakılmıştı. Gerekli önlemlerin alınamamasından dolayı bu tür saldırılarla Alevi toplumu susturulmak ve sindirilmek istenmektedir. Alevilere yönelik saldırılar ve faillerinin bulunamaması Alevi toplumunda belirli endişelerin oluşmasına yol açmaktadır.

Buna bağlamda;

1- 26 Eylül günü Şahkulu Sultan Dergahı Pendik Şubesi’ne yönelik çirkin saldırı hakkında bakanlığınızın yürütmekte olduğu bir soruşturma var mıdır? Var ise bu soruşturmanın kapsamı ve içeriği nedir?

2- Alevilere yönelik artan tehditler ve saldırılar kapsamında bakanlığınızın yürütmekte olduğu bir çalışma var mıdır? Bu konuda bakanlığınızın aldığı önlemler nelerdir?

3- Son bir yıl içerisinde Alevi kurumları ve kanaat önderlerine kaç saldırı gerçekleştirilmiştir? Bu saldırılar sonucunda kaç kişi hakkında soruşturma başlatılmıştır? Soruşturma başlatılan kaç kişi hakkında tutuklama kararı çıkmıştır?

4- Son bir yıl içerisinde Alevi kurum yöneticileri ve üyelerine yönelik saldırı yapılacağına dair kaç ihbar elinize ulaşmıştır? Bu ihbarlar neticesinde kaç saldırı gerçekleştirilmiştir? Bu güne kadar gelen ihbarlar sonrasında kaç saldırı girişimi gerçekleşmeden önlenmiştir?

5- Şahkulu Sultan Dergahı yöneticileri başta olmak üzeri Alevi kurum başkanları ve yöneticilerine koruma verilmiş midir? Kurum başkanlarının evleri için herhangi bir güvenlik önlemi alınmış mıdır?

6- 17 Ağustos’ta Garip Dede Dergahı yapılan silahlı saldırıyı yapan failler bulunmuş mudur? Bu iki Dergaha yapılan saldırılar arasında bir bağlantı var mıdır?

 

EN SON EKLENENLER