Genetik tıpta devrim: Üç kişinin DNA’sını taşıyan bebek

Anne adayının hastalık taşıyan DNA’sı bir başka kadından alınan mitokondriyle birleştirilerek sağlıklı bir yumurta elde edildi. Ardından bu yumurta babanın spermiyle döllendi. Bu yöntemle ilk kez üç kişinin DNA’sını taşıyan bir bebek dünyaya geldi.

euronews’te yer alan habere gaöre New York’taki bir doğum kliniğinde görevli Doktor John Zhang ve ekibi uygulamayı yasal engeller nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri yerine Meksika’da hayata geçirdi. Başarılı bir sonuç alındığı ifade edilen yöntem sayesinde şu anda beş aylık olan bebekte annenin DNA’sındaki hastalığa rastlanmadığı açıklandı.

Doktor Zhang’ın daha önce iki çocuklarını söz konusu hastalık nedeniyle kaybeden aileye uyguladığı tedavi tıp dünyasında tartışma yarattı. Tartışmalı teknik yasal olarak sadece İngiltere’de yapılabiliyor. (DIŞ HABERLER)

LEİGH SENDROMU NEDİR?

Leigh sendromu hücrelerde enerji üretmekten sorumlu olan ve ‘mitokondri’ adı verilen organeldeki genetik mutasyona bağlı bir protein eksikliği nedeniyle oluşan ve merkezi sinir sistemini etkileyen bir hastalıktır.Görülme olasılığı 40.000’de bir olarak kaydedilmiştir ancak belirli bölgelerde bu hastalık daha da yaygındır. (DIŞ HABERLER)

EN SON EKLENENLER