İzmir’de kadınlar şiddete karşı tepki gösterdi

“Muhafazakarlığa ve erkek şiddetine karşı direnişteyiz, gecelerde sokaklarda bizimdir” yazılı pankart arkasında toplanan kadınlar sık sık, “Cinsel şiddete sesiz kalmayacağız” , “Direne direne kazanacağız” , “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları attı. 

Grup adına basın açıklamasını okuyan Reyhan Kaplan, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da otobüste bir kadının mini şort giydiği gerekçesiyle erkek şiddetine maruz kaldığını hatırlatarak, “Yaşam tarzımıza, ne giydiğimize müdahale ettirmeyeceğiz” dedi. Başbakan Binali Yıldırım’ın, “hoşuna gitmez, mırıldanırsın” açıklamasını eleştiren Kaplan, Binali Yıldırım’ın kadınların taciz edilmesine alenen onay verdiğini ifade etti. 

İzmir’de bir kadının evine dönerken erkeklere hayır dediği için fiziksel şiddete maruz kaldığını hatırlatan Kaplan, “Saldırganlar hala serbest ve aramızda. Bütün bunlar yaşanırken medya cinsiyetçi diliyle yaşananları meşrulaştırıyor, normalleştiriyordu. Aynı zamanda Ankara’da bir trans kadın bıçaklı saldırıya uğradı. AKP’nin 13 yıllık iktidarı boyunca uygulamaya koyduğu kadın düşmanı politikaları ve muhafazakar zihniyeti erkek egemenliğine güç verdi. Öyle ki Ayşegül Terzi’nin failine “Her şey İslam hukukuna uygun şekilde yapıldı” dedirtti. Bu müdahalelerle kadınlar kamusal alandan yok edilip, evin içine hapsetmeye çalışılıyor” dedi. 

Kaplan son olarak şunları söyledi; “Biz kadınlar, güvende değiliz. Saldırganlar aramızda, yanı başımızda. Hayat tarzımıza, ne giydiğimize, ne giymediğimize müdahale edilmeye çalışılıyor. Buna izin vermeyeceğiz. İstediğimiz yerde, istediğimiz şekilde giyinebilmek istiyoruz. Giydiklerimiz gerekçesiyle erkek şiddetiyle karşılaşmak istemiyoruz. Mini şortumuzla buradayız, alışın gitmiyoruz”. (İzmir/EVRENSEL)
 

EN SON EKLENENLER