Merkel’den Türkiye’ye karşı ortak tavır çağrısı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının (Brexit) ardından üye sayısı 27’ye düşecek olan AB’nin ortak tavır sergilemesinin önemine vurgu yaptı.

Düsseldorf’ta partisi Hristiyan Demokrat Birlik‘in (CDU) Eyalet Meclis Grubu’nun bir etkinliğinde konuşan Başbakan Merkel, İngiltere’nin AB’den ayrılmasından sonraki döneme ilişkin olarak “Bu gelişme bizim için bir uyarı sinyali niteliğinde. Avrupa’daki kazanımlarımız neler? Avrupa hükümetleri, vatandaşların Avrupa’yı yeniden başarılı olarak algılaması için nelerin yapılması gerektiğini açıklığa kavuşturmalıdır” diye konuştu. Merkel, AB ülkelerinin verdikleri taahhütleri yerine getirmeleri ve daha hızlı bir şekilde karar vermelerinin önemini de vurguladı.

Türkiye, Çin, Rusya ve ABD’ye karşı ortak tavır

Başbakan Merkel İngiltere’nin ayrılmasıyla sayısı 27’ye düşen AB ülkelerinin Türkiye, Çin, Rusya ve ABD karşısında da ortak tavır almaları gerektiğini belirtti. Aksi takdirde Avrupa‘nın küreselleşmeyi şekillendiren önemli bir unsur olarak algılanmayacağı uyarısında bulunan Merkel, bu nedenle Avrupa olarak birlikte hareket etmenin büyük önem taşıdığını kaydetti.

Merkel, Düsseldorf kentinin başkentlik ettiği Kuzey Ren-Vestfalya eyaletini komşularla denge kurma konusunda örnek göstererek, kendini dışlamanın her zaman için acı savaşlara yol açtığı uyarısı yaptı. Afrika ve diğer bölgelerdeki mülteci hareketlerine atıfta bulunan Merkel, güvenlik ve refahın korunmasının tek yolunun komşularla ilgilenilmesi olduğunu belirtti. 

©Deutsche Welle Türkçe

DW,rtr/ÇA/BK

 

EN SON EKLENENLER