Türkiye’nin Gözü ABD’deki Yeni Yönetimde

Türk medyası, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Anthony Blinken ve Obama’nın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk’ün son Ankara ziyaretinde diplomatik gerilimin gölgesinde geçtiğini yazdı.

Haberlerde, McGurk’ün, ABD’nin IŞİD’le mücadeledeki kilit müttefiki YPG’den madalya alması nedeniyle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından uyarıldığı da belirtildi.

Ancak Suriye’deki Kürtler, iki NATO ülkesi arasında gerilen ilişkilerin sadece bir nedeni. Washington son bir kaç haftadır ilişkileri düzeltmeye çalışıyor. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Ankara’yı ziyaret etti; Başkan Barack Obama, Çin’deki G-20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile biraraya geldi.

Ancak Kadir Has Üniversitesi’nden uluslararası ilişkiler uzmanı Soli Özel’e göre Erdoğan’ın geçen haftaki New York ziyaretinde, bu çabalar boşa gitmiş gibiydi.

Özel, Türk-Amerikan ilişkilerinin bu gerilimi aşma becerisine sahip olmadığını, Çin’deki görüşmede, “Farklılıklarımız konusunda uzlaştık. Tartışmayı bırakacağız” hissinin hakim olduğunu ama Çin’den dönerken Erdoğan’ın bu uzlaşmacı tavrını bir kenara bıraktığını söylüyor.

Ankara’nın, 15 Temmuz darbe girişiminden sorumlu tuttuğu ABD’de yaşayan Fethullah Gülen’in iadesini talep etmesi de, Erdoğan’ın New York ziyaretinde öne çıktı.

Eski Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen, Ankara’nın artık Barack Obama yönetimine değil, sonraki olası yönetim ve Hillary Clinton’a odaklanmak istediği görüşünde.

Aydın Selcen’e göre, Clinton, Suriye’de daha kuvvetli bir eli olmasını istiyor ve hem Suriye hem PKK konularında Ankara ile işbirliği yapmaya daha hazır olacak.

İddialara göre Ankara, Cumhuriyetçi aday Donald Trump’a da ulaşmış durumda. Ancak Obama’nın halefi Ocak ayına kadar göreve başlamayacak ve gözlemciler aradaki zamanda, ikili ilişkilerin yeniden gerilmesi durumunda Suriye politikalarının etkilenebileceğini söylüyor.

Türk ordusu, geçen ay IŞİD ve YPG’ye karşı Özgür Suriye Ordusu’na destek vermek üzere Suriye topraklarına girdi. Soli Özel’e göre, Washington şu ana kadar Türk güçleri ile YPG arasında bir çatışmanın çıkmasını önlemeyi başardı.

Özel, iki hafta önce ABD’nin, taraflar arasında bir anlaşmaya aracı olduğunu, Türkiye’nin, Suriye’de sınırları zorlamaya çalıştığını; ABD’nin de sürekli olarak bu sınırların geçilemeyeceğini göstermeye uğraştığını söylüyor.

Erdoğan’ın New York dönüşünde, Suriye’de Washington’ın kısıtlamalarına bağlı olmayacaklarını ve bölgedeki tüm tehditleri bertaraf edeceklerini söylemesi ise bu gerilimin bitmeyeceğini gösteriyor.

EN SON EKLENENLER