Türkiye ile AB arasında Aghet krizi

Bild am Sonntag gazetesine demeç veren AB Komisyonu’ndan bir sözcü, “Türkiye tek taraflı olarak Yaratıcı Avrupa Programı’ndan ayrılma kararı aldı” dedi. Haberde Türkiye’nin programdan ayrılma nedeninin, ‘Ermeni Soykırımı’nın 100. yıldönümü’ nedeniyle hazırlanan Aghet- (Ağıt-Büyük Felaket) adlı konser projesi olduğu ileri sürüldü. Yaratıcı Avrupa Programı Aghet konser projesine fon ayırmıştı.

Alman medyasında geçen nisan ayında yer alan haberlerde Türkiye’nin Dresden Senfoni Orkestrası’nın düzenleyeceği Aghet konser projesine tepki gösterdiği ve projeyi engellemek için baskı yaptığı iddiaları yer almıştı. Dresden Senfoni Orkestrası’nın kurucusu ve başkanı Markus Rindt yaptığı açıklamada, Türkiye’nin AB Büyükelçisi’nin uluslararası projelere verilen desteğin kesilmesini talep ettiğini söylemiş ve bu girişimin “ifade özgürlüğüne bir saldırı” olduğunu belirtmişti.

Dresdner Neuste Nachrichten gazetesi, projeden sorumlu AB Komisyonu Eğitim, Görsel-İşitsel ve Kültür Yürütme Ajansı’nın buna rağmen projenin arkasında olduğunu bildirmişti. Rindt ise ajansın Türkiye’den gelen baskıdan sonra, etkinliğe ilişkin bilgileri internet sayfasından kaldırdığını söyleyerek, “Bu durumu hoş karşılamıyoruz” diye konuşmuştu. Avrupa Parlamentosu’ndaki bir grup milletvekili de bu gelişmeyi protesto etmişti.

default

Dresden Senfoni Orkestrası’nın seslendirdiği  Aghet, Türk, Ermeni ve Alman üç sanatçının imzasını taşıyor: Besteci Zeynep Gedizlioğlu, Vache Sharafyan ve Helmut Oehring’in.

Türkiye’nin 2014 yılında imzaladığı Yaratıcı Avrupa Programı, Avrupa’daki kültür-sanat çalışmaları için sanatçılara bir milyar 460 milyon Euro mali destek sunuyor.

© Deutsche Welle Türkçe

 

dpa, HT/JD

 

 

 

EN SON EKLENENLER