TV ve radyoların kapatılması Kadıköy’de protesto edildi

KHK’larla televizyon kanalları ve radyoların kapatılmasını protesto eden kurum temsilcileri, “Siz güçlü olabilirsiniz ama biz haklıyız, susmayacağız” mesajı verdi.

Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) televizyon ve radyo kanallarının kapatılmasını protesto etmek amacıyla Birleşik Haziran Hareketi (BHH) ve CHP Gençlik Kolları üyeleri İstanbul Kadıköy’deki İskele Meydanı’nda bir araya geldi. ”Özgür basın susturulamaz”, ”Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarının atıldığı eylemde ”Susturamazsınız” yazılı pankart açıldı. Alkışlarla devam eden eyleme kapatılan kanallar ve radyoların çalışanlarının yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.
Eylemde ilk olarak konuşan BHH Yürütme Kurulu Üyesi Burak Yücel, televizyon ve radyoların polis baskınları ile kapatılmasını, ”Bir darbenin amacında olan her şey şu an bu ülkede yapılıyor. Halktan neyi saklamak istiyorlarsa istesinler başaramayacaklar. İşçinin emekçinin hakkının yenildiğini bilinmesini istemiyorlar. Kadın cinayetleri, tecavüzler bilinmesin istiyorlar. Bu kanallar ve radyolar onurlu dürüst haber yapıyorlardı. O yüzden kapatıldılar. Bizler bu kanalların yanında olacağız” sözleri ile eleştirdi.

‘Siz güçlü olabilirsiniz ama biz haklıyız’

Ardından internet üzerinden canlı yayının yapıldığı eylemde, kapatılan kurumların temsilcileri konuştu. Kapatılan televizyon kanallarından biri olan İMC TV çalışanı Candan Yıldız, kapatılan diğer kurumlar ile birlikte ortak ses çıkarmaya devam edeceklerini belirterek, ”Baskınlara karşı alanları forum alanlarına dönüştüreceğiz. Oralarda buluşacağız. Haber alma hakkı yemek içmek gibi bir şey. Amacımız ana akımın ırkçı, cinsiyetçi, militarist söylemlerini törpülemekti. Biz hak haberciliğini savunduk. Siz güçlü olabilirsiniz ama biz haklıyız. Susmayacağız” dedi.

’23 yıldır yaptığımız her şeyle gurur duyuyoruz’

YÖN Radyo Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Mansur Kılıç, 23 yıl önce “türküler her yerde” şiarıyla yayına başladıklarını söyleyerek, ”Özgür düşünce ortamını geliştirmeye katkıda bulunmak ana yayın ilkemiz oldu. Türküler her yerde dedik, Anadolu ezgilerini herkese duyurduk. Radyomuzun kapatma kararı kaldırılana kadar nöbete devam edeceğiz. 23 yıldır yaptığımız her şeyle gurur duyuyoruz” diye konuştu.

‘Yurttaşlar kendi sesine daha çok sahip çıkmalıdır’

Özgür Radyo Genel Yayın Koordinatörü Derya Okatan ise, bugün yaşananların demokrasi ile diktatörlüğün, yalanla çirkinin bir savaşı olduğunu söyledi. Okatan’ ”Kapatılan tüm kanal ve radyoların mallarına el konuldu. 21 yıllık emeğimize el konuldu. Bizim umudumuz, direnişimiz devam ediyor. Son yayınlarımız bunun göstergesidir. Yeniden yayına başlayacağız. Asıl sorumluluk dinleyicilere düşüyor. Yurttaşlar kendi sesine daha çok sahip çıkmalıdır” dedi.

‘TV 10’nu kapatmak Alevilerin deyişlerini susturmaktır’

TV 10 Yönetim Kurulu Başkanı Veli Büyükşahin de, 6’ıncı yılına girdiklerini ve Türkiye’nin dört bir yanında yaşayan Alevilerin sesi olduklarını söyleyerek, “Biz gerçek, laik bir Türkiye’nin yaşatılmasını savunduk. Bizim her kameramızın rengi farklıdır çünkü biz sermaye grubuna dayanmıyoruz. Onları Alevi yurttaşların verdikleri ile aldık. TV 10’nu kapatmak Alevilerin ağzına bant vurmaktır. Deyişlerini susturmaktır. Semahları durdurmaktır. Gelin canlar bir olalım” diyerek kanalı sahiplenme çağrısında bulundu.

‘Onlar giderken canlı yayında olacağız’

Hayatın Sesi TV Haber Editörü Meltem Akyol ise, mühürlenen kanallardaki malların TRT’ye devredildiğini hatırlatarak şu sözlerle tepki gösterdi: ”Onlar odaları mühürledikçe bizler meydanlarda konuşacağız. Bizler milli güvenliği tehdit ediyormuşuz. Bizler Soma’yı, Roboski katliamını, katledilen, tacize uğrayan kadınları görmeyelim, duymayalım, yazmayalım istiyorlar. Bizler, havuzları gibi haber yapalım istiyorlar. Sur’da Cizre’de Nusaybin’de olanları anlatmayalım istiyorlar. Mallarımızı TRT’ ye devrettiklerinde susacağımızı mı zannediyorlar? Onlar giderken canlı yayında olacağız.”
Eylem, atılan sloganlarla sona erdi.

(nd/za/cd)

EN SON EKLENENLER