Dünya Bankası ve IMF Başkanlarından Uyarı

Dünya Bankası, gelir eşitsizliğini azaltmanın yolunun, küresel çapta aşırı yoksulluğu ortadan kaldırmakla mümkün olacağını açıkladı.

2013 verileri, bir önceki yıl dünya nüfusunun yüzde 12,4’sini oluşturan aşırı yoksulların, yüzde 10,7 oranına gerilediğini ortaya koyuyor.

Dünya yoksul nüfusunun yarısı Sahra altı Afrika ülkelerinde ve üçte biri de Güney Asya’da yaşıyor.

Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, ilerleme olduğunu kabul etse de, gelir eşitsizliğinin; yoksulluğun küresel nüfusun yüzde 3’üne kadar düşürülmesi yolundaki 2030 hedefinin önünde hala engel oluşturduğunu söyledi.

Kim, dünya liderlerinden altyapı ve eğitim harcamalarını arttırmalarını; doğal afetlere hazırlık çalışmalarını güçlendirmelerini, “Liderlerin, yatırımların yalnızca ekonomik büyümeye yaramadığını, aynı zamanda istikrarsızlığa, şiddete ve çatışmaya karşı koruma görevi yaptığını ikna etmek gerekiyor” sözleriyle istedi.

Ekonomik durgunluk sona erse de çalışanlar, işverenler, ve siyasi liderler, büyümenin küçük adımlarla gerçekleşmesinden rahatsız. Bunlardan biri de, “Büyüme çok yavaş, çok uzun ve çok az” diyen IMF Başkanı Christine LaGarde.

Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü’nden ekonomist David Stockton, dünya ekonomisinin yılda sadece yüzde 3 oranında büyüdüğünü söylüyor.

Amerika’daki ve diğer yerlerdeki bir çok seçmen serbest ticaret anlaşmalarını, işsizliğin ve belirsiz ekonomik beklentilerin sorumlusu olarak görüyor. Bu da serbest ticarete karşı olan başkan adayı Donald Trump’a yarıyor. Rakibi Hillary Clinton da bazı serbest ticaret anlaşmalarına karşı çıkıyor.

Yine de “Ticaret ekonomik büyümeyi tetikleyen bir motor ” diyen Lagarde’a göre seçmenin öfkesi yersiz.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in raporuna göre siyasi riskler, korumacı politikaların da kısmi etkisiyle uluslararası ticarete ve ekonomik büyümeye zarar verebilir.

EN SON EKLENENLER