Korumasız höyük talana uğruyor

Van’da Urartular döneminden kalma tarihi höyükte Turizm ve Kültür Bakanlığı bünyesinde çalışma yürüten arkeologlar, hiçbir önlem almadan bölgeyi terk edince define avcıları höyükte kazı yaparak büyük tahribat yarattı

Wan’ın merkez Tuşba ilçesine bağlı Selimbey Mahallesi’nde bulunan Wan Kalesi’nin hemen yanı başındaki Urartu döneminden kalma höyük, yapılan arkeolojik kazı çalışması sonrası kaderine terk edildi. Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde höyükte başlatılan kazı çalışmaları sonucu şu ana kadar yüzlerce tarihi eser çıkartıldı. Yıllarca yapılan kazı çalışmalarının ardından höyük  şu anda çöplüğü andırmakta. 6 yıl önce başlanılan kazı çalışmaları ise yılın belli dönemlerinde devam ettirilmekte.

Hiçbir uyarıcı levhanın olmadığı gibi höyükün çevresi de koruma altına alınmadığı görüldü. Çöpten geçilmeyen höyükün içinde kazılmış çukurlar ise madde bağımlıların mekanı haline geldi. Kaderine terk edilen höyük üzerine tedbir olarak örtülen ince bez ise madde bağımlıları ve sokak hayvanları tarafından yırtılmış durumda.

Defineciler faaliyette

Kazı çalışmalarına uzun süredir ara veren Kültür Turizm Müdürlüğü bünyesinde çalışan arkeologların ardından ise define avcıları höyüke göz dikti. Binlerce yıl ötesine ait, binlerce tarihi eserin bulunduğu höyükü korumasız gören define avcıları, gece vakitlerinde aralıklarla höyükte kazı yaptıkları belirtildi. Çevrede bulunan yurttaşlar ise höyükte define avcıları tarafından tarihi eserlerin çıkartıldığı iddia edildi.

Konuya ilişkin telefonla görüşülen Van İl Kültür Turizm Müze Müdürü Erol Uslu, höyükün korumasız bırakıldığını kabul ederek, “Bu ayın 21’nde bizim açık bir ihalemiz var. Kale ve kale çevresinin koruma altına almak amaçlı. Bu görüntüler bir daha oluşmayacak” cevabını verdi.

 

 

 

EN SON EKLENENLER