Rusya Suriye’de Kalıcı Üs Kuruyor

Rusya, Suriye’de kalıcı donanma üssü kuruyor. Konuyla ilgili açıklamayı Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Nikolai Pankov yaptı. Yeni üs Sovyetler Birliği dönemindeki Vietnam ve Küba’da açılan üsler gibi olacak. Bu, Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığını ve Esat’a yardımı artırması anlamına geliyor.

Parlamento’nun üst kanadı Uluslararası İlişkiler Komisyonu Üyelerinden Igor Morozov, “Rusya bunu yaparak sadece Suriye’deki askeri gücünü artırmıyor, Ortadoğu’da da artırıyor,” dedi.

Reuters’da yayınlanan bir analiz, Suriye’de ateşkesin çökmesinden bu yana Rusya’nın Suriye’deki güçlerini artırdığına dikkat çekiyor.

Tartus Limanı’ndaki donanmanın geliştirilmesini sağlayacak üs planı Moskova’nın ülke dışında yeni bir askeri varlık oluşturma çabasının parçası.

Rusya sadece Suriye’de üs istemiyor

Izvestia gazetesi Moskova’nın Mısır’da hava üssü kurmak için görüşmeler yürüttüğünü kaydederken, resmi yayın kuruluşu Rossiskaya Gazeta da Rusya’nın Venezuela, Nikaragua, Seyşeller ve Singapur’da da üsler kurmak istediğini belirtti.

Suriye ve Ukrayna konularında Washington ile anlaşmazlık içinde olan Rusya son günlerde S-300 füzelerini Tartus’a yerleştirdi, nükleer kapasiteli füzelerini Kaliningrad’a konuşlandırdı.

Rusya Savunma Bakanlığı Rus paraşütçülerin ilk defa Mısır topraklarında Mısırlı paraşütçülerle ortak tatbikat yapacağını da açıkladı.

Pankov, Tartus’taki donanma üssünün çok gelişmiş olacağını belirtiyor. Pankov, “Gerekli belgeler hazır ve diğer bakanlıklar tarafından da onaylanma sürecinde,” dedi.

Moskova’nın Suriye’de halen bir hava üssü bulunuyor. Bu üsten Esat karşıtlarına yönelik hava saldırıları düzenleniyor. Üste ayrıca Suriye güçlerini eğitmek için askeri eğitimciler, özel birlikler bulunuyor.

Senatör Morozov, kalıcı bir donanma üssünün Rusya’ya Akdeniz’de daha fazla gemi bulundurma olanağı vereceğini, gemilerin bu üste yakıt alabileceklerini kaydetti.

Tartus’taki tesis Moskova’ya 1991’de Sovyetler Birliği’nin çökmesi üzerine miras kaldı. Tartus şu anda Rusya’nın Akdeniz’deki tek üssü. Modernizasyona rağmen limana büyük gemiler yanaşamıyor.

Parlamento üyesi Leonid Slutsky, RIA’ya yaptığı açıklamada, üssün kapasitesinin büyütüleceğini, denizaltı savunma sistemleri ile donatılacağını ve yeni elektronik sistemlerin yerleştirileceğini kaydetti.

EN SON EKLENENLER