‘Yemen’e Hava Operasyonlarına Destek Gözden Geçiriliyor’

Beyaz Saray yetkilileri, Obama Yönetimi’nin Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun Yemen’e yönelik hava harekatlarına verdiği desteği gözden geçirdiğini belirtti.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Ned Price, bir cenazeye yönelik hava saldırısı haberlerinden rahatsız olduklarını belirtti.

Price, Amerika’nın Suudi Arabistan ile güvenlik işbirliğinin açık çek olmadığını söyledi, Amerika’nın Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemen’e yönelik operasyonuna verdiği desteğin zaten önemli ölçüde azaltıldığına dikkat çekti.

Sözcü, Amerika’nın Suudi koalisyona desteğinin Amerika’nın prensipleri, değerleri ve çıkarlarıyla örüteşecek şekilde uygulamaya koymaya hazırlandığını da kaydetti.

Suudi Arabistan da saldırı ile ilgili soruşturma açmayı planladığını belirtti.

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçleri tarafından bir cenaze törenine yönelik gerçekleştirildiği düşünülen hava saldırısında 140’tan fazla kişi hayatını kaybetmişti. Birleşmiş Milletler Yemen İnsani Yardım Koordinatörü saldırıda 500’ü aşkın kişinin de yaralandığını açıklamıştı.

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon Yemen’de Hutilerin iktidarını hedef alıyor ve uluslararası alanda tanınan Yemen hükümetinin Cumhurbaşkanı olan Abdu Rabu Mansur Hadi’yi detekliyor. Birleşmiş Milletler verilerine Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun hava saldırılarına başlamasından buyanaYemen’de yaklaşık 4 bin kişi yaşamını yitirdi.

Yıllarca Sana hükümeti tarafından ayrımcılığa uğradıklarını belirten Hutiler 2014’te Cumhurbaşkanı Hadi’yi iktidardan indirmek için isyan başlatmıştı. O günden buyana ise çoğu sivil 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

EN SON EKLENENLER