ABD’den Erdoğan’a yanıt

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Musul operasyonuna ve Abadi’ye yönelik sözlerine yanıt veren ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, “Irak’ta konuşlu Türk güçleri uluslararası koalisyonun parçası olarak orada değiller” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Türk askerinin Başika bölgesindeki varlığına ilişkin Irak Başbakanı Haydar El Abadi’ye yönelik sözlerine bir yanıt da ABD’den geldi. Washington’da düzenlediği günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak Başbakanı El Abadi’ye ve Musul operasyonuna yönelik sarf ettiği sözlere ilişkin, Irak’ın tüm komşu ülkelerin Irak’ın toprak bütünlüğüne saygı göstermesi gerektiğini ve Türk güçlerinin uluslararası koalisyonun parçası olarak Irak’ta bulunmadığını kaydetti.

Kirby, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Uzun süredir söylemekteyiz, burada geçen Cuma günü Brett McGurk’un de söylediklerini duydunuz. Irak’ın tüm komşuları Irak’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeli. Irak’ta konuşlu Türk güçleri uluslararası koalisyonun parçası olarak orada değiller ve Başika’daki durum Irak ve Türkiye hükümetlerinin çözmesi gereken bir sorun” diye konuştu.

‘Bütün yönetimleri IŞİD’e odaklanmaya çağırıyoruz’

Kirby, ABD’nin Türkiye ile Irak arasındaki diyalogu desteklediğini ve sorunun hızla çözülmesini sağlayacağını söyledi. Kirby, şunları kaydetti: “Bütün yönetimleri kendi ortak düşmanlarına, bizim ortak düşmanımıza, IŞİD’e odaklanmaya çağırıyoruz. Önümüzdeki, günlerde ve haftalarda tüm tarafların IŞİD’e karşı mücadele için atacakları adımları koordine etmeleri gerektiğine inanıyoruz.”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Erdoğan’ın Abadi’nin Başika’da Türkiye’nin üst kurmasını istediğini kanıtlayacak şekilde elinde video kayıtlarının bulunduğu sözlerinin hatırlatılması üzerine de şu yanıtı verdi: “Bu değerlendirmeleri, videoyu görmedim. Başbakan Abadi, kamuoyu önünde davet edilmediklerini açıkça söyledi. Biz, onların koalisyonun bir parçası olarak orada olduklarını düşünmüyoruz ve Türkiye ile Irak’ın diyalog yoluyla bu konuda çalışmalarını istiyoruz.”

‘Musul operasyonuna Irak karar verecek’

Musul operasyonunun başlamasına Irak yönetiminin karar vereceğini vurgulayan Kirby, “Musul’u geri alma kampanyası bir Irak kampanyasıdır. Amerikan güçleri, geçmişte de olduğu gibi Irak Güvenlik Güçleri tarafından yapılacak bu kampanyaya destek verecektir. Kendileri hazır olduklarında karar vereceklerdir” dedi. Kirby, Irak Güvenlik Güçleri’nin, Abadiye verecekleri raporlara göre kararın alınacağını da kaydetti.

(rp)

 

EN SON EKLENENLER