İktidar ateşe benzin döküyor

Lozan Anlaşması’nı yeniden gündeme getirerek Musul’a göz diken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Ebadi’nin TSK’yi çekmesi çağrısına krizi tırmandıracak yanıtlar verdi. Meydan okuyan Erdoğan, ‘Muhatabım değilsin, kalitemde değilsin. Bildiğimizi okuyacağız’ dedi

Musul’u IŞİD’ten kurtarma operasyonu için ABD şemsiyeli koalisyon, Şiilerle, Sünnilerle, Kürtlerle görüşmelerini sürdürürken, IŞİD sonrası masada yer bulmak isteyen Ankara, tansiyonu iyice yükseltiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ateşe benzin açıklamalar yaptı.

Erdoğan, 9. Avrasya İslam Şurası’nda yaptığı konuşmada, TSK’nin Musul’un kuzeydoğusundaki Başika, Duberdan gibi yerleden çekilmesini isteyen Irak yönetimi ve Başbakan Haydar Ebadi’ye yönelik diplomatik teamüllere aldırmadan meydan okudu. Hakaret ettiği Ebadi yönetiminin arkasındaki İran’la yeniden geliştirilen ilişkilerin seyrinin bundan sonra nasıl olacağı merak edilirken Erdoğan, Irak’a ordu sokmak için izin istemeyeceklerini kaydetti. Erdoğan şunları söyledi: “DEAŞ terör örgütüne karşı yürütülen operasyona öyle veya böyle bir şekilde dünyanın dört bir yanından tam 63 ülke müdahil olmuş durumda. Koalisyon diyorlar ya… Bu koalisyonun içinde 63 ülke var. Suriye’de aynı şekilde benzer bir durum var. Diğer ülkelerde de manzara farklı değil. Bizim Türkiye olarak hem ülkemize yönelik terör tehdidinin kaynaklarını barındırması hem de bin yıllık komşuluk ve kardeşlik hukukumuz gereği meseleye müdahil olmamızı istemeyenler diğer ülkelere ses çıkarmıyor. Halbuki eğer Irak ve Suriye’nin başı dertteyse sorunun çözümü için her türlü çabayı göstermek, tedbiri almak en çok Türkiye’nin sorumluluğudur. Bu, her şeyden önce kardeşliğin, komşuluğun bir gereğidir. Bunun için de bir yerlerden izin almaya ihtiyacımız yoktur, almayı da düşünmüyoruz. Bunun da böyle bilinmesini özellikle ifade ediyorum.”

Ebadi’ye: Kalitemde değilsin

Başika kampından çıkmayacaklarını yineleyen Erdoğan, “Şu anda Irak’ta, yakında da Musul’da yapılacak operasyonlara aynı anlayışla, nasıl Cerablus’ta katıldıysak, nasıl Rai’de katıldıysak, evet şimdi yine söylüyorum. Şahsıma hakaretler ediyor, sen benim zaten muhatabım değilsin, seviyemde değilsin, kıratımda değilsin, kalitemde değilsin, Irak’tan senin bağırman çağırman bizim için hiç de önemli değil, biz bildiğimizi okuyacağız, bunu böyle bilesin. Kim bu? Irak’ın Başbakanı. Önce haddini bil… Şu anda kendileri Başika üssünü kurmamız için Sayın Davutoğlu döneminde bizlere talepleri var, bunların hepsinin canlı kayıtları var ve bugün yarın bunların hepsi televizyonlarda yayınlanacak. Buna rağmen Başika üssüne girilmiştir, şimdi diyor ki; ‘Buradan çekilin.’ Türkiye Cumhuriyeti’nin ordusu sizlerden talimat alacak kadar kalitesini kaybetmiş değildir. Gereği neyse bunu biz gerektiği şekilde bugüne kadar nasıl yaptıysak yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Bu arada Irak Savunma Bakanlığı’ndan bir heyet, Pêşmerge Bakanlığı’yla Musul operasyonunu görüşmek üzere başkent Hewlêr’e geçti. Heyette çok sayıda isim yer aldı.

Suudileri kınamadı ancak

Ortadoğu’daki Müslüman ülkelerin IŞİD, El Nusra, Ahrar-u Şam, Cundul Aksa gibi gruplara desteğini de gözardı eden Erdoğan, “Özellikle Ortadoğu’da, Kuzey Afrika’da, Güney Asya’da yaşanan terör eylemlerinde ölenlere bakıyorsunuz Müslüman, öldürülenlere bakıyorsunuz Müslüman, öldüren ‘Allahuekber’ diyerek öldürüyor, ölen de ‘Allahuekber’ diyerek son nefesini veriyor. Burada çok büyük bir sorun var. Bu durum, terör bahanesiyle İslam coğrafyasını müdahalelere açık hale getiriyor” dedi. İktidar, birkaç gün önce Yemen’de Suudi Arabistan’ın taziye evine saldırıp 140 kişiyi katletmesini de kınamamıştı.

Şii uyarısı

Times gazetesi, Musul’un batısındaki Şii milis varlığının, Başika’ya 2 bin asker konuşlandıran Türkiye ile Irak arasındaki gerilimi arttırdığını yazdı. Times’a göre Şii milislerin bir sözcüsü, Ankara’nın Başika’daki askerlerini çekmemesi durumunda saldırmaya hazır olduklarını söyledi. Cevad el Tilbawi adlı sözcü “Musul’daki Türk birlikleri meşru bir hedef olacak. Türk askerlerine, IŞİD’e nasıl muamele ediyorsak, o şekilde davranacağız” dedi. Nuri Maliki döneminde koalisyondaki Sünnilerin temcsilcilerinden olan ve Türkiye tarafından desteklenen Savunma Bakanı El Ubeydi, Başika Kampı’nı ziyaret etmişti. Türkiye, Ubeydi’nin izin verdiğini söylüyordu. Ubeydi daha sonra kabineden düşürülmüştü.

İSTANBUL

 

EN SON EKLENENLER