Kurtulmuş ve Bozdağ’a belgeli çağrı: Frekanslar peşkeş mi çekilecek?

 

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, KHK ile kapatılan Özgür Radyo’nun frekansının işgal edildiğini söyledi. Yarkadaş, Yazar Aslı Erdoğan’ın kazandığı ödülü alabilmesi için Bekir Bozdağ’a da çağrı yaptı.

KANUN TANIMAZLIK YAYGINLAŞIYOR

TBMM’de düzenlediği basın toplantısında konuşan Yarkadaş, İstanbul’da 95.1 frekansından yaklaşık 20 yıldır yayın yapan Özgür Radyo’nun hukuksuz bir biçimde kapatıldığını belirtti. Yarkadaş, “Kanun tanımazlık, en tepeden en aşağıya doğru zincirleme bir şekilde sürüyor” dedi.

KORSAN YAYINLARA GÖZ YUMULUYOR

Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birçok radyo ve TV’nin yayını, hiçbir mahkeme kararı olmadığı halde keyfi bir biçimde sonlandırıldı. Radyo ve TV’lerin yayınına (idari tedbir) olarak son verildiği söylendi. Bu ibare, kapatma sırasında kağıda da döküldü. Ancak ne ilginçtir ki; radyo ve TV’ler idari tedbir olarak kapatılmış olmasına rağmen, boşalan frekanslar hemen korsan yayınlarca dolduruluyor.

ÜLKE TV’YE KİM İZİN VERDİ?

Örneğin, 95.1 frekansının, Özgür Radyo ile ilgili hukuki süreç tamamlanana dek boş kalması gerekiyor. Oysa ki; bu kural da ortadan kaldırıldı. Özgür Radyo’nun frekansından, kimi zaman Kanal 7, kimi zaman ise Ülke TV ve başka bir radyo yayın yapıyor. Bunun adı açıkça gasptır; yağmacılıktır…”

SUÇ İŞLENİYOR

RTÜK’ün yasadışı uygulamaya göz yumarak suç işlediğini belirten Yarkadaş, “Bu yayını korsan olarak yapmak da buna izin vermek de ağır cezalık bir suçtur” dedi.

 

FREKANSLAR PEŞKEŞ Mİ ÇEKİLECEK?

Radyo ve TV frekanslarına el konulmasının altında yandaşlara ‘rant sağlama’ gerçeğinin olduğuna da dikkat çeken CHPli vekil, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Değeri milyonlarla ölçülen radyo – TV frekanslarına el koyup bunları yandaşlarına peşkeş çekmek istiyorlar. Örneğin, Kanaltürk ile Bugün TV’ye el konulduktan sonra, her iki kanalın uydudaki frekansından yayın yapılmaya başlandı. Bu yayınları kim yapıyor, frekanslar bu kişilerin eline nasıl geçti bilinmiyor. Sorularımız ise yanıtsız kalıyor. AKP, darbeyi istismar ediyor; ideolojik ve ekonomik hegemonyasını darbe bahanesiyle kurumsallaştırmak istiyor.”

YÖN RADYO TUTANAĞINDA ADRES SKANDALI

CHP Milletvekili Yarkadaş, 96.6 frekansında yayın yapan ve kapatılmak istenen Yön Radyo’ya ilişkin de konuştu. Yarkadaş, “Resmi bir tutanakta, radyonun merkezinin İstanbul Anadolu Yakası’nda cemaatçilere ait bir binada bulunduğu yazılmış… Bu bilgi külliyen yanlış” dedi.

Yön Radyo’nun 23 yıldır Avrupa Yakası’ndaki Okmeydanı semtinden yayın yaptığını belirten Yarkadaş, “Bu tür gayri ciddi tutanaklarla radyoların kapatılmasının zemini oluşturuluyor” dedi. AKP’nin bir çok teşkilatının cemaatçilere ait olduğunu ve hala kiracı olarak bu binalarda bulunduğunu hatırlatan Yarkadaş, “O halde AKP’yi de kapatacak mısınız?” diye sordu.

NUMAN KURTULMUŞ’A SESLENDİ

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’a da çağrı yapan Yarkadaş, “Elimdeki belge, AKP’li Beyoğlu Belediyesi’nin tutanağıdır. Bu tutanakta, Yön Radyo’nun 23 yıldır Avrupa Yakası’nda ikamet ettiği görülmektedir. Sayın Kurtulmuş, bu belgeyi değerlendirin ve Yön Radyo’nun düzmece bir belgeyle kapatılmasına engel olun” ifadesini kullandı.

‘ANAYASAYA AYKIRI İŞLEMLER YAPILIYOR’

Hükümetin hiçbir mahkeme kararı olmamasına rağmen, Hayatın Sesi, TV 10 ve İMC TV’yi kapatarak mallarına el koyduğunu belirten Yarkadaş, “Kanunsuzluk ve anayasasızlaştırma olağan hale getiriliyor” tepkisini gösterdi. Yarkadaş, anayasanın 30. maddesine göre, yayın araçlarına el konulamayacağını da hatırlattı.

SERMAYE BU TABLOYA YATIRIM YAPMAZ

Yarkadaş, mülkiyet hakkı üzerindeki anayasal güvencenin yok edilmesinin, özellikle yabancı sermayeyi tedirgin edeceğini ve bu yüzden yatırımların azalacağını da sözlerine ekledi. CHP’li vekil, “Hiçbir sermaye grubu, mülkiyet hakkının güvencede olmadığı bir ülkeye yatırım yapmaz” dedi.

DARBE SONRASI BİLANÇO

CHP Medyaya Yönelik Baskıları İzleme Komisyonu Üyesi Barış Yarkadaş, 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası ortaya çıkan tabloyu da sayılarla ifade etti. “Düşünceyi ifade özgürlüğü ortadan kaldırılıyor, gazeteciler cezaevlerinde tecritte tutuluyor” diyen Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“ÜÇTE BİRİ İŞSİZLİK TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA”

“15 Temmuz darbe girişiminin ardından bugüne kadar tam 130 medya kuruluşunun yayınına son verildi. Son olarak Başbakanlık kararnamesiyle 23 medya kuruluşu kapatıldı. Şu anda sektörümüzün üçte biri işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya. Yaklaşık 30 bin kişiyi istihdam eden sektörümüzde şu an ne yazık ki 10 bin kişi işsiz durumda. 100’ün üzerinde gazeteci cezaevinde yargılanmayı bekliyor.”

GAZETECİLER TECRİTTE

Yarkadaş, toplantıda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a da şöyle seslendi:

“Yazdıkları, düşündükleri, yorum yaptıkları, tweet attıkları için cezaevine konulan gazetecilerle görüşme taleplerimiz, Adalet Bakanlığı engeline takılıyor. Gazeteciler şu an tecritte tutuluyor. Tecrit bir insanlık suçudur. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a buradan çağrı yapıyor ve gazetecilerle görüşme isteğimizin gerçekleştirilmesini istiyorum. Milletvekili arkadaşlarımız, başta CHP PM Yedek Üyesi Atilla Taş ile Gazeteci Murat Aksoy olmak üzere, tüm gazetecilerle görüşmek için yazılı talepte bulundu. Bakanlık bu talepleri yanıtlamıyor.”

YALNIZLAŞTIRMA POLİTİKASI UYGULANIYOR

Darbe girişimi sonrası tutuklanan gazetecilerin ”yalnızlaştırma politikası”na tabi tutulduğunu belirten Yarkadaş, “Örneğin tanınmış bir yazarın hiç akrabası yok. Dolayısıyla soyadları tutmadığı için, hiç bir arkadaşı kendisiyle görüşemiyor. Biz bu yazarı da ziyaret edip davaya ilişkin bilgi almak ve durumunu görmek istiyoruz. Bu da engelleniyor” ifadesini kullandı.

ASLI ERDOĞAN ÖDÜLÜNE DE KAVUŞSUN

Özgür Gündem Yayın Kurulu Üyesi – Yazar Aslı Erdoğan’ın durumuna ilişkin bilgi de veren CHP’li vekil, “Yazarlar için düzenlenen Demokrasi Nöbeti’ne katıldığım gün, Aslı Erdoğan’ın hırkasının kendisine 15 gündür verilmediğini açıkladım. Neyse ki bu sorun açıklamanın ardından çözüldü ve yazar hırkasına kavuştu. Ancak şimdi ise kavuşması gereken başka bir şey var” dedi.

Aslı Erdoğan’ın 2016 yılı Tucholsky Ödülü’ne layık görüldüğünü belirten Yarkadaş, “Aslı Erdoğan içeride tutulduğu için, bu ödülü alamayacak gibi görünüyor. Erdoğan’ın bu ödülü alması için gereken yapılmalıdır. Tucholsky Ödülü, dünya çapında değeri olan bir ödüldür. Tören 15 Kasım’da Stocholm’de gerçekleşecek” ifadesini kullandı.

BİR YASTIK İÇİN…

Gazeteci ve yazarların cezaevinde en temel haklarının verilmediğini de söyleyen Yarkadaş, “Örneğin Aslı Erdoğan, boynundaki rahatsızlıktan dolayı bir yastık istedi. Tam altı kurumla, yaklaşık 20 gün boyunca yazışma yapıldı ve yastık içeri sokulabildi. Sayın Bozdağ’ın bu konuda gereken duyarlılığı göstermesini istiyorum” dedi. Yarkadaş, cezaevindeki gazetecilerin bir çoğunun, partilerini çok sert eleştiren yazılar kaleme almasına rağmen, hiçbir ayrım yapmadıklarını ve herkesin hakkı ve hukukunu savunmak için çaba gösterdiklerini de belirtti.

“İÇ SAVAŞ ORTAMINA ÇEKMEK İÇİN”

“PKK strateji değişikliğine gitti, siyasetçiler hedef seçiliyor ne diyeceksiniz?” sorusuna Yarkadaş, “Terör örgütü PKK’nın gerek sivil siyasetçilere, gerekse askerlerimize yönelik alçakça saldırılarını açık ve net bir dille kınıyorum. Hiçbir gerekçe, siyasetçilere ve askerlerimize yönelik silahlı saldırı ve katliamı meşru kılmaz… PKK’nın bu strateji değişikliğine gitmesi Türkiye’yi bir iç savaş ortamına çekmek içindir” yanıtını verdi. Yarkadaş, “Terör örgütü, iç savaş provasını Genel Başkanımız Sayın Kılıçdaroğlu’nun Artvin ziyaretinde yaptı. Başarılı olamayınca, bu kez AKP’li siyasetçilere yöneldiler. Bu plan karşısında hepimizin itidalli ve soğukkanlı olması gerekiyor” dedi.

YANLIŞ POLİTİKA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Musul’a ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine Yarkadaş, “Cumhurbaşkanının Türkiye’yi sürekli gerilimde tutan bir anlayışla politika yapmasının da bize hiçbir şey getirmeyeceğini görüyorum. Türkiye’nin savaş politikalarına değiL, barış ve bir arada yaşama politikalarına ihtiyacı var” dedi. Yarkadaş, Türk dış politikasının temel ilkesinin ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ olduğunu da hatırlattı.

MHP DESTEK VERİYOR

“MHP lideri Devlet Bahçeli’nin başkanlık sistemine ilişkin sözlerine ne diyorsunuz?” sorusuna da Yarkadaş, “Başkanlık, sadece Tayyip Erdoğan’ın ihtiyacıdır. Olağanüstü hal uzatıldıkça; MHP’nin desteğiyle Türkiye fiili bir başkanlık rejimine zaten sürüklenmektedir. Bahçeli, OHAL’e destek vererek, ülkemizin fiili başkanlık sistemine sürüklenmesinin zeminini yaratıyor” yanıtını verdi.

EN SON EKLENENLER