Tuncel’den gözaltılara ilişkin açıklama: Mücadeleye devam edeceğiz

DBP ve HDP’ye yönelik operasyonda 136 siyasetçinin gözaltına alındığı bilgisini paylaşan DBP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel, mücadeleye devam edeceklerini belirterek, ‘Türkiye en zayıf olduğu dönemi yaşıyor. Korkularını gizlemek için herkese hodri meydan diyorlar’ dedi

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Sebahat Tuncel, Amed, Colemêrg (Hakkari) ve Wan (Van) başta olmak üzere birçok il ve ilçede DBP ve Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) dönük başlatılan siyasi soykırım operasyonlarında 100’ü aşkın siyasetçinin gözaltına alınmasına ilişkin Amed’teki DBP Genel Merkez Danışma Bürosu’nda basın toplantısı düzenledi. Türkiye’nin Olağanüstü Hal (OHAL) ve Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) yönetildiğini beliten Tuncel, “Hakkari’den geliyoruz. 4 yurttaşımızın katledildiği yerde görgü tanıklarıyla konuştuk. Daha o olayı atlatmadan cismin patlaması sonucunda bir çocuk öldü, 2 çocuk da yaralandı. Bu durum Türkiye’nin durumunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Her sokak başında bir zırhlı araç ve her adımda elleri uzun namlulu silahlarla bekliyor. Bilerek ve isteyerek yapılan bir katliamdır. Hedef gösterilerek ateş açılmış ve 4 yurttaşımız katledildi. Hala bu olay netleştirilmiş değil. Bir kişinin tutuklanmasıyla geçiştirilemez. Hesap verilmediği taktirde yeni katliamlar yaşanacak” diye konuştu.

‘Çalışmalarımıza devam edeceğiz’

Gever’de (Yüksekova) DBP ve HDP il ve ilçe yöneticileriyle incelemeler yaptıklarını ifade eden Tuncel, “Biz daha oradan dönmeden orada 9 arkadaşımız gözaltına alındı. Wan’a vardık. Wan’da da başka bir gözaltı furyasıyla karşılaştık. 69 ev polislerce basıldı. 27’si hakkında gözaltı kararı var. DBP Wan il eşbaşkanları partiye geldiği sırada gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi, ‘27 kişinin 24 saat süreyle gözaltına alınması’ deniliyor. Bir alt cümlede ise 5 gün avukatlarıyla görüşmeme diye bir karar var. OHAL gerekçe gösterilerek bir ay boyunca gözaltı süresi yaşatılıyor. Bir gün önce de Amed’te 65 kişi hakkında gözaltı kararı var. 53 kişi gözaltına alındı. Son bir yıldır 2 bin 500 kişi tutuklandı. Bütün bunlara rağmen DBP olarak onların yerini boş bırakmadık. Çalışmalarımıza devam ettik. Demokratik bir direnişi ortaya koyduk” dedi.

‘Biz halkın partisiyiz’

Siyasi soykırım operasyonlarıyla mücadeleden vazgeçmeyeceklerini dile getiren Tuncel, “Biz öyle bir parti değil, halk partisiyiz. Boşalan her arkadaşımızın yerini dolduracağız. Burada kaybeden özgürlüklerdir. Halkımız dişiyle, tırnağıyla direnerek bu günlere geldi. Tutuklandı, cezaevlerinde kaldılar, ama çıktıkları gün mücadeleye devam ettiler. Bundan sonuç alacaklarını zannediyorlarsa yanılıyorlar. Türkiye’de özgürlük varmış gibi bir algı var ama yanıltıcı bir algıdır. Başbakanın dediği gibi ortada bir oyun var, oyunun başrolü de başbakandır. Kürt halkının varlığına dönük bir saldırı var. Bu güne kaç başbakan geldi geçti. Darbe girişimi geçmiş değil, darbe dinamiği hala devrededir. Siyasi darbe devam ediyor. Türkiye’de AKP’nin yürüttüğü politikalar nedeniyle ülke güvenli bir yer değil. CHP, MHP ve AKP’nin kurdukları milli ruh karanlık bir ruhtur. Kürtlerin, kadınların, Alevilerin yan yana durup direnmekten başka sansı yok. Bugün ses çıkarmayanlar yarın onlara da sıra gelecek” diye konuştu.

‘Direnmeye devam edeceğiz’

DBP ve HDP’ye dönük gelişecek saldırıların AKP ve Cumhurbaşkanı’nın konuşmalarından bağımsız olmadığını belirten Tuncel, şöyle konuştu: “Biz bildiğimiz işi yapıyoruz. Özgürlüğümüzü sağlamak için direniyoruz. Son 40 yıldır bunun mücadelesini veriyoruz. DBP’nin siyasi hakkını savunmayanlar bilsinler ki onlar da siyaset yapamaz. 26 belediyemize kayyım atadılar. Yeni belediyelere kayyım hazırlığı olduğunu, HDP’lileri tutuklama isteklerinin olduğunu biliyoruz. Bütün bunlara rağmen biz siyasette direnmeye ve mücadele etmeye devam edeceğiz”

‘Korkularını gizlemeye çalışıyorlar’

Siyasetin yapılamadığı alanda şiddetin baskın olduğunu ifade eden Tuncel, “Son süreçte de yaşadığımız odur. Amed’te 53, Colemêrg’te 9, Qers’ta 20, Wan’da 27, Sêrt’te 27, toplamda 136 kişi rehin tutuluyor. Ankara’dan konuşarak olmuyor. DBP olarak yerimizdeyiz, mücadele etmeye devam edeceğiz. Tehditler karşısında siyaseti bırakacak değiliz. AKP daha büyük siyasi soykırım operasyona hazırlanıyor. Türkiye’nin en zayıf olduğu dönemi yaşıyor. Korkularını gizlemek için herkese hodri meydan diyorlar. Suriye ne kadar güvensizse Türkiye de o kadar güvensizdir. Türkiye bu politikalarla bir yere varamaz” dedi.

AMED / DİHA

EN SON EKLENENLER