Baluken’den Şirnex açıklaması: Yardımları Erdoğan engelliyor

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Şirnex halkı için başlatılan ev ve barınak çalışmalarının bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla engellendiğini belirterek, BM’ye Şirnex için insani yardım çağrısında bulundu

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Meclis Genel Kurulu’nda konuştu. Şirnex’te (Şırnak) devam eden “sokağa çıkma yasağı”na değinen Baluken, 213 gündür yurttaşların Şirnex’e giremediğini, kentin talan edildiği ve yıkıldığını belirterek, “Şırnak’ta insanlığın ve tarihin henüz isimlendirmediği bir zulüm ve ölüm rejimi var” dedi. Şirnex’i yakan ve yıkan zihniyetin yardımları da engellediğini ifade eden Baluken, “Bugüne kadar giden bütün gıda malzemelerine, bütün ihtiyaç malzemelerine buradan verilen talimatla valilik tarafından el konuldu. Hiçbir sivil toplum örgütünün Şırnak’a yardımları ulaştırmasına müsaade etmiyorlar” diye konuştu.

‘Bizzat Erdoğan engelliyor’

Kışın gelmesiyle birlikte çadırlarda yaşayan Şirnexlilerin başlattığı barınak ve ev kurma çalışmalarının bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla engellendiğini ifade eden Baluken, şöyle devam etti: “Yani Şırnaklıların kışı orada, çadırlar altında, soğukta geçirmesi için özel bir çaba, özel bir çalışma yürütüyor. Bir kere sizin çıkıp burada bize cevap vermeniz lazım. Şırnak’la ilgili projeniz nedir, çalışmanız nedir? Şu anda dışarıda bulunan 400 aile kışı hangi koşullarda karşılayacak? Eğer bize izin vermiyorsanız siz bu ailelerle ilgili nasıl bir proje önünüze koydunuz? Nasıl bir çalışma önünüze koydunuz? Bunu çıkıp burada mutlaka izah etmeniz gerekiyor. Biz biliyoruz niye yapmadığınızı, çünkü Şırnak’a konteynır kurduğunuzda, Şırnak’a prefabrik kurduğunuzda kendi toprağında kendi yurttaşını mülteci pozisyonuna getiren o resimden korkuyorsunuz. Bakın, buradan defalarca çağrı yaptık, bir daha yapıyoruz; siz o resimden korkup eğer Şırnakla ilgili herhangi bir şey yapmıyorsanız, bırakacaksınız, orada sivil toplum örgütü yapacak, halkın kendisi yapacak ve Şırnaklılar bu kışı bir çatı altında geçirecek”

BM’ye çağrı

AKP hükümetinin Şirnex’i insansızlaştırmak istediğinin altını çizen Baluken, Birleşmiş Milletler’e (BM) çağrı yaparak, “Halep’e yapılan insani yardımların aynısını Birleşmiş Milletler bir an önce Şırnak için devreye koymalıdır. Bakalım Birleşmiş Milletler eliyle insani yardım gelince siz yine çıkıp o insani yardımları tıpkı Esad rejimi gibi engelleyecek misiniz, engellemeyecek misiniz?” diye sordu.

‘Keşke 141 Hurşit’i de kurtarabilseydik’

Şirnex’te 13 gün gözaltına alındıktan sonra sağ kurtulmayı başaran Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şirnex İl Yöneticisi Hurşit Külter’e değinen Baluken, “Hurşit’in kemiklerini değil, canlı sözlerini duymaktan büyük bir onur duyduk. Keşke Cizre’de katledilen 141 Hurşit’i de bu şekilde kurtarabilmiş olsaydık” diye konuştu.

ANKARA / DİHA

EN SON EKLENENLER