Kırklar Dağı davasında 9 kişiye tahliye

Amed’teki Kırklar Dağı’ndaki inşaat projesine ilişkin açılan davanın duruşmasında 14 aydır tutuklu olan 9 kişi tahliye edildi.

Amed (Diyarbakır) merkez Sur ilçesindeki Kırklar Dağı’nda iki şirket tarafından başlatılan 725 konutluk inşaat projesine yönelik soruşturmada 9’u tutuklu 32 kişi hakkında “Terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet” ve “nitelikli yağma” suçlarından açılan davanın ilk duruşması başladı. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı. Davacı inşaat firması sahibi ve emekli Yarbay Ufuk Eser Subaşı ise duruşmaya katılmadı. Kimlik tespiti ve iddianamenin özetinin okunmasıyla başlayan duruşmada tutuklu sanıklar savunma yaptı.

Birçok sanık savunmasını tercüman aracılığıyla Kürtçe yaptı. Sanıklar savunmalarında, inşaat firması sahibi ve emekli Yarbay Ufuk Eser Subaşı’nın Kırklar Dağı’nda inşaat halinde olan aynı daireyi kendileri dışında 5 kişiye daha sattığını belirterek, borç batağında olan Subaşı’nın herkesi dolandırdığını söyledi. İnşaat halindeki konutlarının yüzde 7’sinin PKK’ye fon olarak aktırıldığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını ifade eden sanıklar, bu yöndeki iddiaları iddianameden öğrendiklerini vurguladı.

Ardından savunma yapan avukatlar, firma yetkilisi emekli Yarbay Subaşı’nın müvekkilleri hakkında asılsız beyanlarda bulunduğunu ifade ederek,” Firma sahibi Subaşı cebinde beş kuruş para olmadan Kırklar Dağı’nda inşaat işine girişmiş. Para bulamayınca tefecilere borçlanmış. İnşaattan daire alanlar ve tefeciler alacakları için sıkıştırınca Subaşı işin içine MİT elemanlarını (gizli soruşturmacı) dâhil ediyor. Subaşı kendisini sıkıştıran kişilerle yaptığı görüşmelerde, MİT elemanlarını eşinin akrabaları diye tanıtıyor. Bunların tuttuğu asılsız raporlar üzerinden dava açılıyor” diye belirtti. Avukatlar, Subaşı hakkında açılmış onlarca icra dosyası olduğunu belirterek, Subaşı’nın dolandırıcılık nedeniyle şu anda gözaltında olduğunu aktardı.
11 saat süren duruşmanın ardından mahkeme heyeti, 14 aydır tutuklu olan Namık Kemal Avşar, İsmet Demirbülek, Mehmet Yazmaz, Enver Yurtdaş, Fırat Çoban, Ramazan Keskinkılıç, Emine Yıldız, Kemal Güler ve İlhami Mat’ın tahliyesine karar vererek, duruşmayı Ocak ayına erteledi.

(dte/avt)

EN SON EKLENENLER