Melda Onur: Demokrasi arayışını yaygınlaştıralım

AKP’nin politikalarına karşı demokrasi arayışını yaygınlaştırma çağrısı yapan CHP eski Milletvekili Melda Onur, 23 Ekim’de de demokrasi buluşması gerçekleştireceklerinin bilgisini de verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski İstanbul Milletvekili Melda Onur, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) ve sonrası gelişmeleri değerlendirdi. OHAL’in uzatılmasına tepki göstererek sözlerine başlayan Onur, bu duruma başta CHP olmak üzere tüm toplumsal muhalefetin tepki göstermesi gerektiğini dile getirdi.

İktidar partisinin normal siyasetin kurallarını oynayan bir parti olmadığı vurgulayan Onur, “Siyasi iktidar, kanunsuz bir şekilde kendi kurallarını uyguluyor. Bütün bunlarla bir muhalefet partisinin tek başına mücadele etmesi kolay bir şey değil. Meclisteki diğer iki muhalefet partisine baktığınızda bir tanesi zaten onlarla hareket ediyor. Diğerinin üzerinde zaten baskı var. O da her ne kadar bir Türkiye partisi olmaya çalışmışsa da onda kendisi de başarılı olamadı. O yüzden bütün iş CHP’ye kalıyor” dedi.

‘OHAl’i fiili başkanlık düzenine çektiler’

Toplumsal muhalefetin parçalı duruşuna dikkat çeken Onur, “O Gezi ruhu dedik, herhalde onu kaybetmiş olduğumuz için bir onay konusunda ortak bir ses çıkmadı. Çok koldan saldırı geliyor, bir taraftan basını kapatıyorlar. ‘FETÖ’ operasyonu yapalım derken ilgili ilgisiz insanları topluyorlar. KHK’lerin ne OHAL ile ne onların saydıkları ‘terör örgütleri’ ile ilgisi yok. Bir sürü kararname çıkarıyorlar. Şuan da OHAL anladığımız kadarıyla Erdoğan’ın hayal ettiği, arzuladığı başkanlık rejiminin fiilen hayata geçirilmesini sağladı. OHAL’i fiili bir başkanlık düzenine çektiler. Şuan kendi kurallarını koyduğu bir ülkede kendi kuralları ile yönetmeye kalkıyor” diye konuştu. Erdoğan’ın “Normalde mecliste geçiremeyeceğimiz bir sürü yasayı KHK’lar ile geçirdik” sözlerini hatırlatan Onur, “Bu bir itiraf. OHAL eşittir arzu edilen başkanlık düzeni. Hem de en mükemmel hali ile” diye belirtti.

‘CHP grup kararı almıyor’

Meclis’ten geçirilen “Savaş tezkere”sine kimi CHP’li vekillerin “evet” demesine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Onur, şunları söyledi: “CHP kimi zaman evet der kimi zaman hayır der ama CHP içerisinde yekpare bir şey olmuyor genelde. CHP bir parti kararı almıyor, serbest bırakılıyor. Tezkereye hayır diyen bir sürü milletvekili var. Tezkere oylaması açık oy ile yapılmadığı için kim verdi kim vermedi onu da göremiyorsunuz.”

‘Kayyımlar OHAL uygulamasıdır’

DBP’li Belediyelere atanan kayyımlara ilişkin CHP’nin net bir tavır aldığını savunan Onur, “Selin Sayek Böke’nin konuşmasını hatırlıyorum; ‘Eğer terör örgütünden kayyım atanacaksa önce kendi belediyelerinize atayın’ dedi. Çok netti ama mesele şu: Bir belediye başkanı suç işleyebilir mi evet işleyebilir ama kayyım atamak başka bir şey. Sonuçta o kişi görevden alınır ve orada bir belediye meclisi var, başkan yardımcıları var, onun yerine onlar devam eder. Hukuk bunu getiriyor. Ama adamlar oradaki ekibi de beğenmedikleri için onları da komple devre dışı bırakıyorlar. Bunlar son derece OHAL hukuku” diye konuştu.

‘Kendi bekası için masayı dağıttı’

Çözüm sürecinin bitmesine ilişkin de konuşan Onur devamla, “Aslında ülke için sağlıklı olan şey iktidar partisi için sağlıksız oluyor. İktidar partisi için sağlıklı olan şey ülke için sağlıksız oluyor ama kendi bekası için bu masayı dağıtmayı tercih etti” diye vurguladı.

‘Demokrasi arayışını yaygınlaştırmalıyız’

“Öncelikle önümüze demokrasiyi koymamız lazım” diye devam eden Onur, sözlerini şu çağrıyla bitirdi: “Bir demokrasi hattı cephesi oluşturma fikri çok güzeldi. O hat üzerinden çeşitli toplantılar, platformlar kuruluyor. 23 Ekim demokrasi buluşması gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Demokrasi Platformu var. Bütün bunların çıkması, demokrasi arayışlarının daha çok yaygınlaşması ve sahiplenmesi anlamına gelir.”

(sde/za/sd) diha

EN SON EKLENENLER