Rusya’ya bağımlı olmanın anlaşması

Suriye konusunda uzun süre anlaşmazlıklar yaşayan ve görünürde farklı politikalar izleyen Rusya ile Türkiye arasında son dönemde yaşanan yakınlaşma ve yapılan anlaşmalar, tartışma konusu oldu.

AB ve ABD’ye gözdağı

İstanbul’da hafta sonu toplanan Dünya Enerji Kongresi vesilesiyle Türkiye’ye gelen Putin ile Erdoğan arasında Rus gazını Türkiye üzerinden AB ülkelerine taşıyacak ‘Türk Akımı’ projesi imzalandı. Bulgaristan üzerinden Trakya’ya gidecek, oradan da Yunanistan üzerinden Avrupa’ya gönderilmesi tasarlanan 16 milyar metreküplük doğalgaz anlaşması, iktidar medyası tarafından büyük bir başarı ve asrın anlaşması olarak lanse edildi. Oysa uzmanlar, yapılan anlaşmanın enerji konusunda zaten fazlasıyla dışa bağımlı olan Türkiye’yi daha fazla dışa bağımlı hale getirdiği görüşünde. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) eski Başkanı Kemal Ulusaler, daha önce bu projenin rafa kaldırıldığını hatırlatarak, bu anlaşma ile iki ülkenin AB ve ABD’ye gözdağı vermeye çalıştığını dile getirdi. Ulusaler, Türkiye’nin “Avrupa’ya satılacak gazdan” kazanç elde etmeyi amaçladığını, ancak bunun gerçekleşmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Anlaşma bir başarı değil

Bir dönem Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nda (TPAO) Genel Müdürlük yapmasının yanı sıra TMMOB Petrol Mühendisleri Odası eski Genel Başkanı olan Enerji Uzmanı Necdet Pamir ise “Yapılan anlaşma bir başarı değil, Rusya’ya bağımlılığın artmış olmasının vesikası” dedi. Enerji konusunda başarılı sayılabilecek projenin “Enerji politikasında dışa bağımlılığı azaltmak” olduğunun altını çizen Pamir, “Türkiye enerjisinin yüzde 32,5’ni doğalgazdan karşılıyor, en fazla dayandığı kaynak açısından yüzde 99 dışa bağımlı ve Türkiye’nin aldığı doğalgaz konusunda Rusya’nın payı yüzde 55 oranında” diye konuştu.

Hem enerjide hem de elektrikte doğalgazın ağırlıklı payı olduğuna işaret eden Pamir, Türkiye açısından yapılması gerekenin dışa bağımlılığı azaltmak olduğunu vurguladı. Pamir, Türkiye’nin attığı imza ile Ukrayna’yı by-pass eden Rusya’ya olan bağımlılığının eskiye oranla daha da arttığını kaydetti.

ANKARA

EN SON EKLENENLER