Ateşkes 2017’ye kadar uzadı

 

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, FARC-EP ile yapılan barış anlaşmasının referandumda kıl payı farkla reddedilmesi sonrası zaman kazanmak için FARC’la ateşkesi yıl sonuna kadar uzattı.

Kararını öğrenci liderleriyle yaptığı görüşme sonrası televizyonda açıklayan Santos, “Öğrencilerden biri bana, hem orduda hem gerilla saflarında bir kurşun daha sıkmamayı uman gençler olduğunu hatırlattı. Bu nedenle ve öğrencilerin isteği üzerine ateşkesi 31 Aralık’a kadar uzatıyorum” diye konuştu. Santos ayrıca “Bu bir ültimatom ya da son tarih değil ancak bu yeni anlaşmanın oluşturulması sürecinin biran önce sonuçlanmasını umuyorum” dedi.

Toprak hakları ve adalet için 52 yıldır silahlı mücadele veren Marksist gerilla hareketi FARC ile Kolombiya hükümeti, 4 yıl süren müzakerelerin ardından geçen ay tarihi bir barış anlaşmasına imza atmıştı. Ancak insan hakları, halkların eşitliği gibi konuların referanduma götürülmemesi gerekirken Santos, 2 Ekim 2016’da referandum yaptırdı. Düşük katılım oranı sonucu referandumda az farkla hayır çıkmıştı.

Görüşmeler sürüyor

Bu arada Santos, kirli savaş döneminin katillerinden Uribe’nin başını çektiği muhalefetle başlattığı görüşmeler sürüyor. Santos muhalefetin önerilerini Küba’nın başkenti Havana’da görüşeceği FARC liderlerine iletecek. FARC Lideri Timoleon Jimenez Timochenko (Rodrigo Londoño Echeverri) , anlaşmanın canlandırılacağına inandığını, ancak maddeleri yeniden müzakere etmek istemediğini söylemişti. Santos, barış anlaşmasının referandumda reddedilmesine rağmen Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü. Ancak NOBEL Komitesi, FARC Lideri Timoleon Jimenez Timochenko’ya ödül vermeyerek hayal kırıklığı yarattı.

BOGOTA

 

 

 

EN SON EKLENENLER