Her yol Erdoğan’a çıkacak

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin başkanlık çıkışının ardından anayasa değişikliği önerisi üzerine değerlendirmelere başlayan AKP’de, tam başkanlık, Türk tipi başkanlık, yarı başkanlık ve partili cumhurbaşkanlığı olmak üzere tüm modeller masaya yatırılacak. Her formül, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP’nin lehine olabilecek şekilde dizayn edilecek.

Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlıkla ilgili anayasa değişikliğini en kısa sürede TBMM’ye sunacaklarını açıklamasının ardından gözler, AKP’nin nasıl bir başkanlık sistemi önereceğine çevrildi.

Tam başkanlık modeline karar verilmesi durumunda daha önce AKP’nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na sunduğu başkanlık sistemi önerisi dikkate alınarak bir öneri hazırlanacak. Yeni anayasa yapımının çok uzun süre alacağını hesaplayan AKP yönetimi, yalnızca başkanlık sistemiyle ilgili düzenlemelerin yer alacağı 15-20 maddelik bir paketin gündeme getirileceği kaydediliyor.

AKP yönetimi, MHP’den gelebilecek desteği de dikkate alarak yarı başkanlık ve partili cumhurbaşkanlığı modellerini de yedekte tutacak. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin parlamenter sistem vurgusu nedeniyle yarı başkanlık ve partili cumhurbaşkanlığı modeline bu partiden daha çok destek gelebileceği değerlendirmesi yapılıyor.

           

EN SON EKLENENLER