Tüm farklılıkları yok sayan yapı için teklif hazırlığı

AKP’nin gündemden düşürmediği başkanlık sistemine ilişkin modelini, konturölünü ellerinde bulundurdukları medya organları tarafından duyurdu. AKP’nin diğer bütün farklılıkları inkar eden bir yapı olan ‘Üniter Başkanlık’ sistemini amaçladıkları ve meclise teklif hazırlamayı amaçlıyor

AKP’nin havuz medyası, hükümetin üzerinde çalıştığı başkanlık modelini yazdı. Buna göre, AKP yanına aldığı milliyetçi ve Ergenekoncu kesimlerin taleplerini dikkate alarak hazırladığı başkanlık teklifini, “tekçi ve merkeziyetçi” anlamına gelen, “Üniter Başkanlık” formülü üzerinden netleştirdi. MHP’nin meclise getirin ifadelerini fırsata çeviren AKP, kendi tabanından gelen, “Federatif yapıya geçilecek, Türkiye bölünecek” şeklindeki milliyetçi eğilimleri de dikkate aldı, diğer kesimlerin talepleriyle birlikte daha milliyetçi bir formül önerdi. Bu amaçla TBMM’ye yeni bir anayasa paketi sunmaya hazırlanan AKP, pakette sadece başkanlık sistemine yer vermeyi amaçlıyor.

CHP ve MHP’nin oyları hedefleniyor

Türkiye tipi başkanlık modeli olarak netleştirilen sistem, “Üniter Başkanlık” olarak formüle edildi. Diğer bütün farklılıkları inkar eden, üniter devlet yapılanmasının korunması taahhüdünde bulunan AKP, bu teklifiyle CHP ve MHP’nin çekincelerini gidermeyi amaçlıyor. Öneride, “güçlü başkan ve güçlü bir parlamento” formülünü önerecek olan AKP, teklif ile birlikte Meclisin güvenoyu yetkisini elinden alıyor, sadece bütçeyi görüşme yetkisi veriyor.

AKP’nin hazırladığı paket, kendisi ile yapılan gizli görüşmeleri ve “başkanlık sistemine karşı görünen” kesimlerin itirazlarının dikkate alınması halinde bu sisteme karşı çıkmayacaklarını da gösteriyor.

EN SON EKLENENLER