Köylerinde bile karşılıkları yok

HDP Wan Milletvekili Lezgin Botan, AKP’nin “aşiret liderleri” toplantısına katılan kişilerin aşiret liderleri olmadığını, 1990’larda JİTEM’e çalışan ve korucu olan kişiler olduğunu söyledi. “Kendi köylerinde bile karşılıkları yok” diyen Botan, faili meçhullere zemin hazırlandığını kaydetti.

HDP Wan Milletvekili Lezgin Botan, AKP’nin Wan’daki “aşiret liderleri” toplantısını değerlendirdi. Botan, AKP’nin aşiret lideri olarak gösterdiği kişilerin 1990’lı yıllarda JİTEM’le birlikte çalışan ve korucu olan kişiler olduğunu söyledi. “Korucu ve kontralar aşiret lideri olarak gösteriliyor. Wan’da gördük, ya AKP’li yönetici ya 90’lı yıllarda JİTEM’le birlikte çalışan kontra ya da korucu çıktı” diyen Botan, yıllarca Kürt halkına zülüm eden kontracıların Kürt halkı nezdinde bir karşılığının olmadığını belirtti.

Kendi köylerinde bile karşılıkları yok

Uygulamaları Tansu Çiller dönemine benzeten Botan, “Sözde aşiret lideri olarak gösterilenlerin kendi köylerinde bile karşılıkları yok. Bunlar gerici kişilerdir. Orada kendisini aşiret lideri olarak gösteren hiçbirinin toplumda bir karşılığı yok” dedi.

Savcı Sayan ve İskender Ertuş kimi temsil ediyor?

Ne Savcı Sayan’ın Spikî Aşireti lideri ne İskender Ertuş’un Ertoşî Aşireti lideri ne de diğerlerinin aşiret liderleri olduklarını aktaran Botan, “Savcı Sayan kimi temsil ediyor, İskender Ertuş kimi temsil ediyor? Bu vasıfsız kişileri toplayıp aşiret lideri olarak göstermek bir algı operasyonudur ve Kürtler bunları çok yakından tanıdıkları için bu oyunlara gelmeyecektir” şeklinde konuştu.

‘Faili meçhullerin zemini oluşturuluyor’

AKP’nin aşiret lideri olarak gösterdiği şahısların 90’lı yıllarda kontra faaliyetlerinde bulunduğunu hatırlatan Botan, bugün de Kürt siyasetçilerine ve sivillere yönelik kontra faaliyetlerine zemin oluşturulduğunu kaydetti. Botan, şöyle devam etti: “Bölge halkı bunları tanıyor, Kürt halkı bunları tanıyor. Bu bölgede bir siyasetçiye yapılacak suikast ya da bir sivil yurttaş hedef alınırsa bunlar sorumludur. Şu anda aynı 90’lı yıllarda oluşturulan kontra birlikler gibi yeni kontra gruplar oluşturulmak istenilmekte. Bu kişilerin 90’lı yıllarda yaptığı kirli işlerini bırakmalıdır. Yoksa yarın öbür gün bu ateş herkesi yakacaktır. ”

‘AKP’nin oyunlarına alet olmayın’

Aşiretlere “AKP’nin bu oyununa gelmeyin” çağrısı yapan Botan, şöyle konuştu: “Kimse buna araç olmasın. Bu soykırımlara perde olmasın. AKP’nin operasyonları bitirin çağrısında bulunsunlar. Kayyımlara karşı çağrıda bulunsunlar. Hiçbir ruspî ile alakası olmayan şahıslar sadece iki ihale alacak diye oraya çıkartılmış. Bu aşiretlerin önde gelenleri belli, bunlar ne zamandan beri aşiretleri temsil etmeye başladılar. Hem sözde aşiretleri bir araya getirecek hem de aynı gün Gever’de 4 Kürt gencinin kafasına sıkacaksın. Sözde aşiret lideri ve kontralar Gever’de ve sonrasında işlenen katliamlara ortaktır. AKP’de bu sözde aşiret liderleri üzerinde algı operasyonu yaparak bunun üzerinden Kürtlere saldırılmaya devam ediyor. Belediye eşbaşkanlarını tutukluyor, Kürt gençlerini katlediyor.”

‘Madem barış istiyorsunuz Öcalan’a kulak verin’

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde devam eden tecrittin bir an önce kaldırılması gerektiğine vurgu yapan Botan, barıştan yana olan herkesin Öcalan’ın barış çağrılarına kulak vermesi gerektiğinin altını çizdi. Botan, değerlendirmesini şöyle sonlandırdı: “Tecrit altında olmasına rağmen Sayın Öcalan ‘Projelerimiz hazır, bunu 6 ayda çözebiliriz’ diyor. Ama AKP buna yanaşmıyor. Toplumun bu savaşı bitirecek olsan Sayın Öcalan’a kulak vermesi gerekir. Sözde aşiret liderleri madem barış istiyor; o zaman Sayın Öcalan’ın çağrısına kulak verin.”

(sk-mk/rp)

 

EN SON EKLENENLER