Lozan’da çözüm çıkmadı: ‘İlginç’ teklif El Nusra için mi?

Suriye’de yeni bir ateşkes sağlanması için Lozan’da ABD ve Rusya öncülüğünde yapılan toplantıdan bir sonuç çıkmadı. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, toplantıda ‘ilginç’ teklifler değerlendirdiklerini söyledi

İsviçre’nin Lozan kentinde Suudi Arabistan, İran, Katar, Ürdün, Mısır, Türkiye ve Irak dışişleri bakanları ile Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura katılımıyla, Suriye’de yeni bir ateşkes sağlanması ve siyasi çözümün gelişmesi amacıyla yapılan toplantıda Türkiye’nin El Nusra’nın terör listesinden çıkarılmasını, Suriye’deki varlığının kalıcı ve meşru görülmesini ve Rusya’nın Halep’e yönelik saldırılarını durdurması ve buna karşılık olarak da Nusra’nın Halep’in doğusundan çıkmasını teklif ettiği iddia edildi. Türkiye’nin suriye’de barışçıl siyasi çözümün önünü tıkayan şartlar öne sürdüğü belirtilen toplantıda, Irak’taki TSK askerlerinin kabul edilmesi ve Musul operasyonuna dahil edilmesi için yoğun bir çaba içerisine girdiği ancak Irak, İran ve Rusya’nın buna karşı çıktığı, ABD’nin ise bu kararın Irak merkezi hükümetine ait olduğunu ifade ettiği öğrenildi.

Yeni toplantı yapılacak

Toplantının ardından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, toplantıda görüş birliği oluştuğu iddiasında bulunarak, Londra’da yeni bir toplantı yapılacağını söyledi. Çavuşuğlu, “Ateşkesin bir an evvel sağlanması gerekiyor. Şu kararlar alındı, ateşkeste uzlaşma sağlandı gibi bir şey beklenmiyordu zaten. Kesin sonuç çıkmadı ama insani yardım konusunda görüş birliği var. Ateşkes mi önce olsun El Nusra mı önce terk etsin, bu konularda farklı görüşler oldu. Yarın Londra’da yeni bir toplantı yapılacak”dedi.

Lavrov: İlginç teklifleri değerlendirdik

Toplantıda ‘ilginç’ teklifleri değerlendirdiklerini belirten Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, “Taraflar Suriye’de en kısa sürede siyasal sürecin başlamasında yana” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER