Siyaset yolunu kapatma hazırlığı

Bir dönem kendisine de siyaset yasağı getirilen ve yıllardır onun üzerinden mağduriyet siyaseti yapan Erdoğan’ın yargısı, Kürt siyasetçilere siyaset yolunu kapatıyor. HDP Eşbaşkanı Demirtaş’a ‘seçme ve seçilme yasağı’ getirilme hazırlığı yapılıyor

HDP’yi siyasetten tasfiye etmek isteyen AKP, her türlü hukuksuzluğa başvuruyor. DBP’li belediyelere kayyum atanması ve peş peşe HDP’li milletvekillerin zorla ifadeye çağrılmasının ardından HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş hakkında ise skandal bir karara imza attı. HDP Eşbaşkanı Demirtaş hakkında yaptığı bir konuşmada “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağılamak” suçlamasıyla 2 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Savcı, Demirtaş’ın “Seçme ve seçilme ehliyetinden ve diğer siyasi hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasını” talep ederek, Demirtaş’ın siyaset yapma hakkını elinden alacak bir talepte bulundu.

Savcı Saray’a dayanıyor

Geçtiğimiz günlerde polise ve savcılara sınırsız yetki tanınmasının ardından ifade özgürlüğü kısıtlanan HDP’li Demirtaş hakkında yaptığı bir konuşmada “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağılamak” suçundan başlatılan soruşturma tamamlandı. TBMM’de Milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılmasından sonra soruşturma kapsamında ifadeye çağrılan Demirtaş, ifade vermeyince hakkında hazırlanan iddianame tamamlanarak Diyarbakır 7’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde kabul edilerek dava açıldı.

Demirtaş’ın, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağılamak” suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasını isteyen savcı, Saray’dan aldığı yetkilere dayanarak “Seçme ve seçilme ehliyetinden ve diğer siyasi hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasını” düzenleyen TCK 53-1 Maddesi’nden de ceza istedi.

Tüm haklar gasp edildi

Kürtlerin tüm kazanımlarına savaş açan AKP hükümeti, Kürtlerin tüm haklarına göz dikti. DBP’li belediyelere kayyum atanması, belediye eşbaşkanlarının tutuklanması ve belediye meclis üyelerini görevden alınması tepki çekti.

Davutoğlu’nu eleştirmişti

Colemêrg’in (Hakkari) Gever (Yüksekova) ilçesi Oremar (Dağlıca) bölgesinde 16 askerin çıkan çatışmada yaşamını yitirmesi nedeniyle yurt dışı programını 8 Eylül 2015’te keserek Türkiye’ye dönen Demirtaş, havaalanında yaptığı konuşmada, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nu ve hükümeti eleştirmişti.

Erdoğan için de söylenmişti

Erdoğan’ın yıllarca mağduriyet edebiyatına sığındığı haksızlık, AKP döneminde yeniden alevleniyor. 1998’de okuduğu bir şiirden dolayı 10 ay hapis cezasına çarptırılan ve seçme ve seçilme yasağı getirilen Tayyip Erdoğan İçin Hürriyet gazetesi “Muhtar Bile Olamaz” başlığını atmıştı.

HABER MERKEZİ

 

 

 

EN SON EKLENENLER