Stratejik Irak Kentine Operasyon İçin Gerisayım

Irak Başbakanı Haydar El İbadi, Cuma günü ziyaret ettiği Kerkük’te “İnsanliği kurtarmak için savaşıyoruz ve kahramanlarımızın da yardımıyla Hawija’ya gireceğiz ve insanlarımızı kurtaracağız” dedi. Hawija, Kerkük’ün sadece 50 kilometre batısında.

115 bin nüfuslu kent Haziran 2014’te IŞİD’in eline geçti. Kent, Kerkük petrolünün istikrarındaki stratejik önemi nedeniyle “Küçük Musul” olarak tanımlanıyor. IŞİD, Hawija’yı etrafındaki kentlere ve petrol rafinerilerine saldırı düzenlemek için kullanıyor. Bölgenin enerji altyapısını bu şekilde çökertmeye çalışıyorlar.

Kürt komutanlardan Muhammed Kadir, kentten her gün füze fırlatıldığını ve IŞİD’in alt edilmesinin bölgenin istikrarı için önemli olduğunu söyledi.

Hawija geçen ay Irak güçlerinin Şarkat bölgesini almasıyla kuşatma altına girmişti. Şarkat’ın alınmasıyla, IŞİD militanlarının Musul rotası da kesilmiş oldu.

ABD liderliğindeki koalisyonun hava desteği sayesinde Irak ve Kürt güçleri, yıl sonuna kadar Hawija’nın merkezine ilerlemeyi umuyor. IŞİD ile çatışmaların çetin geçmesi bekleniyor.

Hawija operasyonunda, Irak ordusundan 3 tümen, 11 tugay ile Şii Halk Seferberlik Güçleri’nin kuzey batı ve güneyden saldırması bekleniyor. Peşmerge güçleri de kuzey batından destek verecek. Muhammed Kadir, hazır olduklarını açıkladı.

IŞİD militanlarının, Hawija etrafına bubi tuzakları kurduğu ve hendekler kazdığı da gelen haberler arasında.

Cephedeki Kürt güçleri de son dört haftadır IŞİD militanlarının ve araçlarının uzaktan görülebildiğini ve IŞİD’in hendek kazmak dışında beton bariyerler de yerleştirildiğini söylüyor.

Kürt yetkililerden Albay Tarık Ahmed gözlem için dürbün ve drone kullandıklarını söylüyor ama IŞİD bunu engellemek için sık sık lastik yakarak bölgeyi dumana boğuyor. 10 IŞİD militanının da hendek kazmada kullanılan ekipmanı korumakla görevli olduğu belirlenmiş. Ahmed, bu hendeklerin patlayıcılarla doldurulabileceği uyarısı yapıyor.

Ay başında, Irak ve koalisyon uçakları, kente havadanbroşür dağıttı ve sivilleri IŞİD mevzilerinden uzak durma ve güvenli bölgelere gitme konusunda uyardı. Uyarı üzerine yüzlerce sivil, Irak Kürt bölgesine kaçmaya başladı. Kürt komutanlardan Shwan Hama Xarib, sivillerin hava saldırılarının yakında başlayacağının farkında olduğunu, bu nedenle de hızlı davrandığına dikkat çekiyor.

EN SON EKLENENLER