Uca’dan Erdoğan’a: Êzidîleri tehdit etmekten vazgeç!

HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Êzidîlere yönelik sarf ettiği sözlere tepki göstererek, ‘Erdoğan Êzidîleri tehdit etmekten vazgeçmeli’ dedi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Milletvekili Feleknas Uca, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Êzidîler için sarf ettiği “Hıristiyan demedik, ayrım yapmadık” sözlerinin Êzidî inancının aşağılanması anlamına geldiğini belirten yazılı bir açıklama yayınladı. Erdoğan’ın daha önce de Êzidîlere yönelik “Yezidi de olsa yine değer veririz” ve “Bunlar ateist, bunlar Zerdüşt” dediğini hatırlatan Uca, “Sayın Recep Tayyip Erdoğan bütün kimliklere, kültürlere ve dini inançlara eşit mesafede olmalı ve hepsine saygı duymalıdır” dedi.

‘Êzidîlere yardım eden devlet değil’

“Cumhurbaşkanı Erdoğan farklı dini inançlara karşı ayrımcılık yapmaktan vazgeçmelidir” diyen Uca, açıklamada ayrıca Erdoğan’ın, Êzidîlere yönelik “Sizi kamplarda biz besliyoruz, yanlış yapmayın” şeklinde tehdit ettiğini de hatırlattı. Uca IŞİD’in vahşi katliamlarından dolayı Türkiye’ye gelen Êzidîlere de devletin hiçbir şekilde yardım etmediğini, yardım edenin Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) belediyeleri olduğunun altını çizdi.

‘Direnmek Êzidîlerin en meşru hakkı’

Êzidî inancının binlerce yıllık tarihi olduğunun da altını çizen Uca, IŞİD vahşetine maruz kaldıkları için Türkiye’ye gelen Êzidîlerin de bu toprakların asıl sahibi olduğu vurgusunu yaptı. Uca, açıklamasının devamında şunları kaydetti: “Sayın Erdoğan, barbar DAİŞ çetelerine karşı Şengal’de kendi topraklarını koruyan Êzidî halkını tehdit etmekten vazgeçmeli. Êzidîlerin direnişine ve iradesine saygılı olmalıdır. Tarih boyunca dini inançlarından dolayı kin ve nefrete maruz kalıp 73 fermana uğrayan Êzidî toplumuna mensup binlerce kadının hala barbar DAİŞ çetelerinin elinde olduğu bir coğrafyada direnmek Êzidîlerin en meşru ve en doğal hakkıdır. Kimsenin Êzidîlerin bu meşru direnişine saldırmaya hakkı yoktur”

DİHA

EN SON EKLENENLER