Arap basınında Musul operasyonu ve Bağdadi’ye darbe iddiası

Ali KARATAŞ

Uzun süreden beri hazırlık yapılan “Musul’u kurtarma” operasyonu günün ilk saatleri itibariyle başladı. Ortadoğu’daki dengeleri yeniden kuracak böylesi önemli bir operasyon doğal olarak Arap basınında önemli bir yer işgal etti. 

BAĞDADİ’YE DARBE İDDİASI

Operasyonun yeni başlaması nedeniyle gazetelerde yorumdan çok “operasyonun başladığına ve operasyona katılan kuvvetlerin konumlanışına” yönelik bilgiler yer aldı. 
Irak’tan yayın yapan el Sumaria.tv sitesinden ise ilginç bir iddia geldi. Yerel bir kaynağa dayandırılan haberde Musul’da IŞİD’in İslam polisinde, ismi verilmeyen bir yöneticinin Ebubekir el Bağdadi’ye darbe girişiminde bulunduğunu iddia etti. Bu kişinin Ebu Osman lakaplı olduğu ve Musul’un yerlisi olduğu bilgisine yer verildi. Al Kuds al Arabi’de yer alan bir haber ise bunu doğrular nitelikte. Haberde IŞİD’in Suriye’nin Rakka kentindeki emirliğinde görevli ikinci derecedeki liderlerini Iraklılarla değiştirme yönünde emirler yayınlandığı yazıldı. Haberde değişikliklerin muhasebe, İslam polisi ve Rakka’nın güvenlik güçlerinde olduğunu bilgisi yer aldı. 

SÜLEYMANİ’NİN KATILMASI İÇİN TALEP

Operasyon başladığından bu yana özellikle kimin katılıp kimin katılmadığı ve hangi gücün rolünün ne olacağı tartışmaları devam ederken, al Ahbar gazetesi Bağdat’ın, Musul operasyonuna katılması için İranlı General Kasım Süleymani’den talepte bulunduğunu yazdı. Haberin başında operasyonun başladığının Başbakan ve Başkomutan Haydar İbadi tarafından duyurulduğuna dikkat çekilirken, operasyona katılanlar Irak ordusu, Peşmerge, Haşdi Şabi, Haşdi Vatani güçleri olarak sıralandı. 
Operasyonun ilk neticesinin ise Suriye’de bir beklenti oluşturması olduğu vurgulandı. Haberde bir siyasi bir kaynağa dayandırarak IŞİD’in liderlerin bir çoğunun kenti terk ettiğini yazdı. Yine, Şii milis gücü olan Haşdi Şabi’den bir komutan el Ahbar’a yaptığı açıklamada lojistik hazırlığın uzun; Musul ve çevresini kurtarana kadar sürecek bir mücadele için olduğunu söyledi.

HİTAPTA KÜRDİSTAN YOK

Irak’ta yayınlanan as Sabah gazetesi ise, birinci sayfasından operasyonun başladığını ilan eden Silahlı Kuvvetler Başkomutanı ve Başbakan Haydar İbadi’nin konuşmasının tam metnini yayınladı. Besmele ile başlayan hitaptan önce Irak’ın Kürdistan hariç diğer eyaletlerinin sayılması dikkat çekti. 
“Irak var olduğundan beri var olan Iraklılar, Basralılar, Bağdatlılar, Anbarlılar, Necefliler, Kerbelalılar, Musullular liderimiz, başkomutanımız ve başbakan Haydar İbadi sizlere sesleniyor” denilerek tam metin sunuldu.

EN SON EKLENENLER