Amasra halkı toplu dava açmaya hazırlanıyor

BARTIN (DİHA) – Hema Termik Santrali için verilen “ÇED olumlu” raporuna karşı Amasra halkı geniş katılımlı bir dava açmaya hazırlanıyor.

Hema Termik Santrali için verilen “ÇED olumlu” raporuna karşı Amasra halkı geniş katılımlı bir dava açmaya hazırlanıyor. ÇED olumlu raporuna karşı imza toplayan Bartın Platformu “Hema Termik Santral ÇED olumlu kararına karşı 1460 davacıyla dava açıyoruz” sloganıyla kampanya başlattı. Bartın Platformu konuya yönelik açıklama yaparak, “Halkımızdan davacı olmasını istiyoruz” dedi.

Platformun yaptığı açıklamada “Halkımızdan davacı olmasını istiyoruz” diyerek, Amasra’da yapılmak istenen Hema Termik Santraline karşı olduğunu defalarca belirttiklerini ve binlerce kişilik mitingler yaparak, Termik Santralle ilgili 9 ayrı ÇED, halkın katılımı toplantısını binlerce kişinin katılımı ile yaptıklarını belirtti.

‘Bürokrat ve siyasiler kulak tıkadılar’

Bartın Amasra halkının termik santral yaptırmamak için sürdürdüğü termiksiz yaşam mücadelesi tüm ülkede örnek oluşturduğunu ve ulusal ve uluslararası medyada yer aldığının vurgulandığı açıklamada, “Bartın Amasra halkının sesini tüm dünya duymuşken Ankara’daki bürokrat ve siyasiler bu sese kulak tıkamıştır” denildi.

‘Çevre Bakanlığı iki yıl rafta bekletti’

2014 yılındaki on günlük nihai ÇED raporu askı sürecinde Amasra’da yapılmak istenen termik santrale karşı 42 bin ayrı dilekçe veren Bartın Amasra halkının bu çığlığının göz ardı edildiğine işaret edilen açıklamada, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından dosyası iki yıl rafta bekletildikten sonra 10 Ekim 2016 tarihinde santral için ÇED olumlu kararı verilmiştir.” diye belirtti.

‘Önüne geçeceğimize inanıyoruz’

Yöre insanlarına Termik Santralin yararlı bir şeymiş gibi gösterildiğini ve göstermek için de rüşvetler dağıtıldığını belirtildiği açıklamada, şöyle denildi: “Bakanlıktan çıkan bu karara ve halkı kandırmaya yönelik propagandalara rağmen; Bartın Platformu olarak Amasra’ya termik santral yapılmasının önüne geçeceğimize inanıyoruz. Amasra için henüz her şey bitmemiştir. Bartın Platformu ÇED olumlu kararının iptali için hukuksal mücadeleyi ÇED olumlu kararı çıktığı gün başlatmıştır.”

‘İlk hedef bin 450 davacı’

İlk hedefin bin 460 davacı ile hukuki süreç başlatmak olduğu bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, “Fatih Sultan Mehmet’in 1460 yılında ‘Çeşmi cihan (Dünyanın gözü)’ olarak adlandırıp hayran olduğu ve bir tek top atışı yapmaya kıyamadan anahtarını çatışmasız teslim aldığı Amasra’nın tarihi değerini vurgulamak için ilk hedef olarak bu sayıyı seçtik. Fakat halkımızın dava açma konusundaki yoğun ilgisini gördükçe bu sayıyı oldukça aşacağımızı düşünüyoruz.” denildi.

Halkımızdan davacı olmasını istiyoruz

Amasra’nın ardından Bartın’da da Hükümet Caddesi belediye eski binası önünde açtıklarını stantta halka çağrıda bulunduklarını vurgulayan platform, “Bu stantlarımız 8 Kasım 2016 tarihine kadar açık kalacak. Halkımızdan; hepimizin ve çocuklarımızın geleceği için bu kısa süre içinde ihmal etmeden notere gitmesini ve bu işi gönüllü olarak üstlenen avukatlarımıza vekalet vermesini istiyoruz. Bu konudaki bilgiler stantlarımızdaki görevli arkadaşlarımız tarafından kendilerine iletilecektir” diye belirtti.

(sdt/sd)

EN SON EKLENENLER