HDP Milletvekili İçişleri Bakanına Aşure yasağını sordu!

HDP Antep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut TOĞRUL, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması amacıyla soru önergesi verdi. Aşure’nin Aleviler için anlam ve önemine dikkat çekilen önergede, Maltepe belediyesinin sokakta Aşure dağıtabildiğine dikkat çekilerek, “Alevi yurttaşların, inançlarını özgürce yaşamaları için ve inançları gereği yapmış oldukları etkinliklerin güvenliğini bakanlığınız tarafından sağlamak zorunda değil misiniz? Cem evlerinde ve diğer Alevi kurumlarında yapılacak kitlesel toplu aşure etkinliklerinin, Ankara Valiliği tarafından Muharrem ayı boyunca yasaklanması kararı bakanlığınız tarafından mı verildi? Eğer bakanlığınız tarafından verildi ise neden böyle bir karar alınmıştır?” denildi.

İşte o soru önergesi;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Süleyman SOYLU tarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

Prof. Dr. Mahmut TOĞRUL
Gaziantep Milletvekili

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “Düşünce, Vicdan ve Din Özgürlüğü” başlıklı 9. Maddesinde , “Herkes düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne sahiptir. Bu hak, din veya inanç değiştirme özgürlüğü ile tek başına veya topluca, özel tarzda ibadet, öğretim, uygulama ve ayin yapmak suretiyle dinini veya inancını açıklama özgürlüğünü de içerir.” denmektedir. Türkiye nüfusunun önemli bir bölümü oluşturan Aleviler, Cumhuriyet tarihi boyunca katliam ve baskılarla karşı karşıya kalmıştır. Cumhuriyet tarihinden günümüze kadar olan dönemde sistematik olarak katliam ve baskılarla karşı karşıya kalan Alevi vatandaşların inançları yok sayılmaktadır.  Alevilik ve Aleviler her zaman aşağılanan, dışlanan, hor görülen ve saldırıya uğrayan bir inanç olmuştur.

Alevî inancında önemli bir yeri olan yassı muharrem ve Aşure: Alevilerin her yıl inançlarının gereği Kerbala’da şehit olan imam Hüseyin ve 72 yarenin hakka yürüyüşlerinin uğruna tutmuş oldukları 12 günlük oruç sonucunda, Aşure kaynatırlar ve hak katında oruçlarının kabul olmasını dilerler.   Bu yıl ise diğer yıllardan farklı olarak Ankara Valiliği, Cem evlerinde ve mahallelerde yapılacak toplu aşure etkinliklerini cem evlerine göndermiş olduğu bir tebligat ile yasaklamıştır.  Valilik tarafından yapılana açıklamada, “Terör örgütlerinin ilimizde yapılacak ‘aşure günü’ etkinliklerine yönelik eylem arayışı içinde olduğu” bilgisinin alındığı öne sürümüştür. Açıklamada, “huzur ve güvenliğin sağlanması” gerekçisiyle aşure etkinliklerinin yasaklandığı ifade edilmiştir.  Daha sonra Valilik tarafından ikinci bir açıklama yapılarak, etkinliklerin dışarda yasaklandığı ama bina içerisinde yapılabileceği belirtilmiştir. Valilik tarafından verilmiş olan karara rağmen Maltepe Belediyesi tarafından dışarda Aşure etkinliği düzenlenmiştir. Yapılan etkinliğe belediye başkanın yanı sıra çok sayıda kurum temsilcisi ve yüzlerce insanın katıldığı basına yansımıştır.

Bu bağlamda;

  • Ankara Vali’sinin güvenlik gerekçesiyle Aşure etkinliklerini yasaklaması kabul edilebilecek bir durum mudur?
  • Alevi yurttaşların, inançlarını özgürce yaşamaları için ve inançları gereği yapmış oldukları etkinliklerin güvenliğini bakanlığınız tarafından sağlamak zorunda değil misiniz?
  • Cem evlerinde ve diğer Alevi kurumlarında yapılacak kitlesel toplu aşure etkinliklerinin, Ankara Valiliği tarafından Muharrem ayı boyunca yasaklanması kararı bakanlığınız tarafından mı verildi? Eğer bakanlığınız tarafından verildi ise neden böyle bir karar alınmıştır?
  • Ankara Vali’sinin yapmış olduğu açıklama, AKP’li belediyelerin dışarda düzenlemiş olduğu Aşure etkinlikleri için neden geçerli değildir?
  • AKP’li belediyelerin düzenlemiş olduğu Aşure etkinliklerinin güvenliği nasıl sağlandı ise, Cem evleri ve Alevi kurumlarında yapılan etkinliklerin güvenliği de sağlanamaz mı?
  • Cem evlerinde yassı muharrem ayı boyunca yasaklanması ve Aşure etkinliklerine saldırı olacağı istihbaratı AKP’li belediyelerin düzenlemiş olduğu etkinlikler için geçerli değil midir?
  • Ankara Valiliğinin Aşure etkinlikleri ile ilgili almış olduğu karardan yaklaşık 4 saat sonra kararını etkinliklerin içerde yapılabileceği şeklinde değiştirmesinin nedeni nedir?
  • Ankara Valiliğinin almış olduğu istihbarat çerçevesinde yürütülen bir operasyon veya etkin bir soruşturma olmuş mudur?
  • Bu ve benzeri idari tasarrufların Aleviler başta olmak üzere diğer farklı inanç ve kültürlerle veya AKP muhalifi kesimlerle ilgili olması sizce bir tesadüf müdür?

 

 

EN SON EKLENENLER