New York Times: IŞİD’in kuşatılmış kalesi Musul

Musul sakinleri gıda istifliyorlar ve duvarlara gizlice direniş sloganları yazıyorlar, bu arada IŞİD yöneticileri yeraltı tünellerini genişletiyor ve ABD’nin insansız hava uçaklarından kaçmaya çalışıyorlar. (…) 
Pazartesinin ilk saatlerinde, Başbakan Haydar İbadi’nin operasyonun başladığını duyurduğu açıklamasına topçu atışları ve zırhlı araçların kent sınırlarına birkaç kilometre ötesinden hızlı ilerleyişi eşlik etti.  
Aralarında son haftalarda sıvışmayı başarmış mültecilerin ve kaçak cep telefonlarıyla ulaşılmış kent sakinlerinin bulunduğu, Musul’dan kaçmış yaklaşık üç düzine insanla yapılan görüşmelere göre, IŞİD ya da DAEŞ olarak bilinen İslam Devleti’nin sert otoriter yönetimi altındaki kente girmek için savaşacak olan bu güçler direnmek ya da kaçmaya hevesli nüfusu ikna etmek için birkaç haftadır baskı uyguluyordu. 
Musul’dan çıkmak artık zor ve tehlikeli: Yakalananlar milyon dolarlık cezalarla; eğer Irak ordusunun ya da polisinin eski üyeleriyse ise kafalarının kesilmesi cezasıyla karşı karşıya kalacaklar. 
Sivillerin sığınaklara gıda stoklarken, cihatçıların ise Musul içinde çılgınca askeri hazırlık yaptığı söyleniyor, hava saldırısı işaretiyle sokaklardan, çoğunlukla aşağıdaki genişletilmiş tünel ağlarına kaçıyorlar. 
Musul’da kalan bir milyon ya da daha fazla sakinden bazıları kenti yöneten –ABD ordusuna göre 3 bin 4 bin 500 kadar militanı olan- IŞİD’e karşı direnecek cesareti gösteriyor. IŞİD’e karşı graffitiler ya da diğer muhalefet işaretlerinin yanı sıra yakalananların öldürülmesi olayları son haftalarda yoğunlaştı. 
Reuters’a göre bu ayın başlarında, 58 kişi IŞİD’i devirme komplosunda rol aldıkları gerekçesiyle örgütün lideri Ebubekir Bağdadi’nin bir yardımcısının önderliğinde idam edildi.
Haziran 2014’te binden az IŞİD savaşçısı 60 bin kadar Irak asker ve polisini Musul’u terk etmeye zorladığında, Sünni nüfusun çoğu sevinmişti. Militanların, yolsuzluğu ve Şii ağırlıklı Irak Hükümeti ve güvenlik güçlerinin tacizlerini bitirecek Sünniler olarak görmüşlerdi. 
(…) “Daha önce IŞİD’i kabul etmiş olanlar bugün fikrini değiştirdi” diyor, başlangıçta IŞİD yönetimini kabul etmiş olan ve geçenlerde Musul yakınlarındaki köyünü terk eden eski Eğitim Bakanlığı çalışanı Azhar Mahmud. 
Öte yandan, kent içinde çoğunlukla sembolik de olsa yer altı direnişleri başladığına dair raporlar da var. (…)
Musul’daki Sünni dini etkinlikler ofisinin eski başkanı olan ve kenti sakinleriyle düzenli iletişimi olduğunu söyleyen Ebubekir Kenan’ın bildirdiğine göre, yerel ekonmik kriz de militanları vurdu, savaşçılara yapılan ödemeler 2014’te 400 dolarken 100 doların altına düştü.
(…) Musul’daki kimileri, militanların nasıl ev ev dolaşarak yakıldığında duman çıkaracak kullanılmış kablolar topladığını anlatıyor. 
Irak Anti-Terör Gücü Sözcüsü Sabah Numan “Her şeyi bekliyoruz” diyor: “Biliyoruz ki bu IŞİD için son durak, gidecekleri başka yer yok. Zorlu bir savaşa hazır olmalıyız” (New York Times)

(Kısaltarak çeviren: Elif Görgü)

Musul operasyonu başladı: Dakika Dakika gelişmeler

EN SON EKLENENLER