AP heyetinin temasları sona erdi

Avrupa Irkçılık Karşıtı Hareketi (EGAM) ve Avrupa Parlamentosu parlamenterlerinden oluşan 15 kişilik heyetin Kürdistan’daki temasları sona erdi. Heyet, 3 günlük temasları kapsamında ilk olarak Amed’de İHD’den insan hakları ihlallerine ilişkin bilgi aldı. Özyönetim direnişine yönelik soykırım saldırılarının yoğun olarak yaşandığı Sûr ilçesinde yaşamını yitirenlerin aileleri ile bir araya gelen heyet, daha sonra Sûr ilçesinde incelemelerde bulundu.

AKP’liler görüşmedi

Temasları kapsamında Diyarbakır Valisi ile görüşme gerçekleştirmek isteyen heyete, valilik tarafından İçişleri Bakanlığı’na yazılı başvuru yapılmadığı gerekçesiyle randevu verilmedi. AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu’ndan randevu talep eden heyete, olumlu veya olumsuz karşılık verilmedi. AKP İl Başkanı ile görüşme gerçekleştirmek üzere il binasına giden heyet, il başkanı ile de görüşemedi.

Heyet Êzidîler ile görüştü

HDP Milletvekili Sibel Yiğitalp ile görüşme gerçekleştiren AP heyeti, çatışmalara ilişkin bilgi aldı. Heyet, HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca ile Êzidî Kampı’na yaptığı ziyaretin ardından Amed’deki temaslarını bitirdi. Temaslarının 3’üncü gününde sokağa çıkma yasağının yıkım ile sürdüğü Mêrdîn’in (Mardin) Nisêbîn (Nusaybin) ilçesinde heyet aileler ile bir araya geldi. Nisêbîn’deki temaslarının ardından Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk ile bir araya gelen heyetin görüşmeleri sona erdi. Heyet gözlem, inceleme ve görüşmelerini raporlaştırarak uluslararası kamuoyu ve Avrupa Parlamentosu’na sunacak.

‘Duyduklarım dehşet verici’

Kürdistan’da yaşanan savaşı yerinde görmek amacıyla Avrupa’dan gelen Avrupa Irkçılık Karşıtları Taban Hareketi (EGAM) ve Avrupa Parlamentosu parlamenterlerinden oluşan heyette yer alan İnsan Hakları İçin Gençlik Girişimi (YIHR KS) üyesi Albert Selimi, karşılaştığı katliam ve yıkım karşısında dehşete kapıldığını dile getirdi. Kendisinin de 17 yıl önce Kosova’da yaşanan savaştan etkilenen biri olduğunu aktaran Selimi, “Savaş hukuku dahi olmadığını anladım. Yaşananları duyarken dehşet içinde kaldım” dedi.

AMED/DİHA

 

 

EN SON EKLENENLER