Bunlar 12 Eylül’de bile yapılmadı

Askeri darbe girişimi sonrası devreye konulan OHAL ile birlikte cezaevlerinde hak ihlalleri arttı. Avukat Gülizar Tuncer, hasta tutsakların darp edildiğini aktararak, ‘Bu uygulamalar 12 Eylül’de bile yapılmıyordu’ dedi

Askeri darbe girişimi onrası ilan edilen OHAL ile birlikte cezaevlerinde baskı ve hak ihlalleri tavan yaptı. Cezaevlerinde artan baskılara ilişkin açıklama yapan Avukat Gülizar Tuncer, gittiği cezaevlerinde siyasi tutsakların kendisine ilettiği hak ihlallerini anlattı. Tuncer, 12 Eylül askeri cuntasında cezaevlerinde yaşanan insanlık dışı uygulamaların şu anda cezaevlerinde yaşandığını ve geçen zamanda tarihten başka bir değişiklik olmadığını söyledi. Tuncer, “FETÖ bahane edilerek siyasi tutsaklara ‘güvenlik’ adı altında ağır işkenceler yapıyorlar” dedi.

3 kişilik odada 6 kişi

Avukat görüşünde siyasi tutsakların kendisine aktardığı hak ihlallerini anlatan Tuncer, Giresun Cezaevi’nde tutulan tutsaklara askeri nizam sayım dayatıldığını hatırlatarak, bu uygulamaya karşı çıkan tutsakların da darp edildiğini kaydetti. Tuncer, darp edilen tutsaklar arasında hasta tutsakların da olduğuna dikkat çekerek, “Bunlar güvenlik gerekçesiyle yapılıyor. Bu yüzden insanlar revire çıkmak istemiyorlar. 2 veya 3 kişinin kaldığı odalarda şimdi 5-6 kişi kalıyor ve cezaevlerinde inanılmaz bir yığılma oluşmuş. Eskiden ortak sohbetleri 5-6 saat yapabiliyorlardı ama artık bu 40 dakikaya kadar indirilmiş durumda” ifadelerine yer verdi.

Çıplak arama dayatılıyor

Adana Kürkçüler F Tipi Cezaevi’nde de görüşe giden ailelere çıplak arama dayatıldığını belirten Tuncer, avukatların müvekkilleriyle yaptığı görüşmelerde gardiyanların notlara el koyduklarını söyledi. Cezaevi sürgünlerinde de yaşanan hak ihlallerini anlatan Gülizar, Samsun Bafra’dan 4 kişinin ve Bolu’dan da 13 kişinin Tekirdağ Cezaevi’ne hiçbir gerekçe gösterilmeden aniden yapılan sürgünlerde çıplak aramaya tabi tutulduğunu açıkladı.

Rojda Oğuz / İstanbul- Jinha

 

EN SON EKLENENLER